Terug
ONKRUIDBESTRIJDING Roundup Dynamic: 'Het breedste etiket van alle glyfosaat producten'
sluiten

Akkerbouw Koerier Maart 2023

SPUITTECHNIEK 'Geweldige boomstabiliteit trok ons over de streep'

Frank van Poppel uit Bergeijk (N-Br.) schafte afgelopen jaar een nieuwe veldspuit aan. Het werd een Horsch LT 6 Leeb. ,,Vooral de zeer goede boomstabiliteit heeft ons over de streep getrokken; dat moet je echt een keer in de praktijk gezien en ervaren hebben’’, zegt de akkerbouwer.

Frank van Poppel heeft samen met zijn ouders Frans en Riek een akkerbouwbedrijf (VOF) in Bergeijk (N-Br.). Op ca. 160 hectare zandgrond verbouwen ze consumptie-aardappelen (50 ha), uien (23 ha), waspeen (20 ha), sperziebonen (10 ha), maïs (20 ha), suikerbieten (21 ha), graan (6 ha) en gras (10 ha).

De Horsch-veldspuit is vrij compact en heeft z’n spuitbomen ‘binnen de wielen’ liggen. ,,Dat geeft vooral zekerheid bij percelen waar we via bospaadjes naar toe moeten. Het risico van blijven haken is daardoor veel minder groot’’, aldus Van Poppel.

Begin februari staat de veldspuit nog netjes opgeborgen in de schuur. En als er niet wat verf van het trek-oog af zou zijn, zou je zweren dat deze splinternieuw was. ,,We hebben hem eind mei gekregen en er tot nu toe zo’n 2000 hectare mee gespoten. En ja, we proberen hem een beetje netjes te houden, want wat ons betreft moet ‘ie nog héél veel jaren mee’’, lacht Van Poppel. Dat het – na achtereenvolgens een Amazone en Dubex – nu een Horsch is geworden, heeft volgens de akkerbouwer alles te maken met de geweldige boomstabiliteit. ,,Maar dat moet je eigenlijk wel eerst een keer zelf ervaren, om het verschil met andere merken te zien’’, zegt hij. Dat gebeurde zo’n twee jaren geleden, toen een Delphy-voorlichter (die zelf ook akkerbouwer is) hem uitnodigde om in de Zuid-Limburgse heuvels een testrit te maken met zijn nieuwe Horsch. ,,Ik heb toen een dagje met zijn machine gereden en was eigenlijk meteen verkocht. Hoe scheef of hobbelig het parcours ook was; de boom bleef telkens perfect in balans.’’ Datzelfde heeft hij afgelopen seizoen ervaren in zijn eigen gewassen. ,,Waar ik vroeger tijdens het draaien op de kopakkers nog wel eens de grond aantikte, blijft de boom nu kaarsrecht – en dat op 30 centimeter afstand van het gewas.’’

Hoewel de boomstabiliteit regelbaar is, heeft Van Poppel er tot dusver niet mee geëxperimenteerd. ,,Het gaat helemaal prima zo. Dus waarom zou ik dat veranderen?’’, zo stelt hij.

Van Poppel heeft drie doppen op z’n spuit, maar gebruikt eigenlijk alleen de (nieuwste) AL 8002- dop (geel). In combinatie met doppen op 25 centimeter en een verlaagde boomhoogte (30 cm) valt de spuit in driftreductieklasse (DTR) van 95 procent.

Boombreedte matcht met regenhaspels

De boombreedte van de nieuwe spuit is – net als z’n voorganger - 39 meter, omdat dit goed matcht met het bereik van de regenhaspels. ,,Onze vijf haspels hebben een effectieve werkbreedte van ongeveer 78 meter. Daarmee kunnen ze mooi in het spoor van de veldspuit lopen’’, legt Van Poppel uit.

Naast spuitdoppen op 25 centimeter – waardoor er een perfect spuitbeeld wordt gecreëerd, heeft de machine sectie-control per 3 meter boomlengte, ofwel 17 secties over het hele spuitboom. De optie sectieafsluiting per dop is wel even ter sprake geweest, maar volgens de akkerbouwer (nog) te duur om rendabel te maken. ,,Met sectieafsluiting van drie meter kun je al heel nauwkeurig spuiten, waardoor een goede gewasbescherming in mijn ogen wel gewaarborgd is. En de besparing op middelen is bij afsluiting per dop nog niet zo groot dat je de extra investering daarmee terugverdient.’’

Uitgebreid reinigingsprogramma

Behalve van de boomstabiliteit is Van Poppel ook erg gecharmeerd van het uitgebreide reinigingsprogramma op de spuit – iets dat de vorige spuit nog niet had. . ,,Reinigen is nu heel eenvoudig; eigenlijk is het niet meer dan één druk op en knop’’, zo laat hij op het touchscreen display zien. Behalve een compleet programma waarbij (ring)leidingen, tank(s) en filters in een doorlopend programma worden gereinigd, kunnen deze onderdelen ook allemaal apart worden gespoeld en kan de spuitboom aanvullend ook nog met wat lucht worden doorgeblazen. Volgens Van Poppel biedt het reinigingsprogramma vooral zekerheid en rust. ,,Omdat we behoorlijk wat gewassen in ons bouwplan hebben – en dus ook veel verschillende middelen gebruiken, is het risico van storing, vervuiling of verstopping altijd aanwezig. Vooral bij gevoelige gewassen zoals uien en wortels was het altijd even oppassen of er geen schadelijk middelenresten meer achter zijn gebleven in de leidingen. In het verleden hebben we daardoor wel eens een vervelende ‘gele waaier’ in het gewas gehad. Met deze spuit is dat zo goed als uitgesloten.’’

Doppenkeuze gericht op toekomst

Voor wat betreft de doppenkeuze heeft Van Poppel zich vooral laten adviseren door zijn vaste Delphy-voorlichter Stefan Michiels. ,,Eigenlijk waren er wat mij betreft maar twee grote wensen: het moeten doppen zijn waar we qua regelgeving zo lang mogelijk mee vooruit kunnen en waarmee we een zo hoog mogelijke driftreductieklasse kunnen halen, zodat we er in de toekomst zoveel mogelijk middelen mee kunnen blijven spuiten. Met de huidige combinatie van AL8002-doppen, spuitdoppen op 25 centimeter en een verlaagde boomhoogte (30 cm) valt de spuit in de driftreductieklasse (DTR) van 95 procent. Dat zou toch voldoende moeten zijn om weer vele jaren vooruit te kunnen?’’, zo besluit hij met een vragend lachje.

+Colofon