Terug
JONG EN ONDERNEMEND ‘Meer rustgewassen, minder intensieve teelten’
Volgende
UIEN 'Aan de slag met Serenade in uien'
sluiten

Akkerbouw Koerier Mei 2023

‘Sleepdoek geeft ons maximale mogelijkheden’

Ze zochten een machine waarmee ze weer jaren vooruit kunnen, en waarmee ze in één klap aan de strengste driftreductienormen voldoen. Wout en Aart van Oostrum kwamen uit bij de sleepdoektechniek, in combinatie met een Delvano TS4200. ,,De techniek is eenvoudig. In mijn ogen kan je niet snel fouten maken.”

Wout (rechts) en Aart van Oostrum bewerken 145 hectare akkerland rond de Zeeuwse plaats St Annaland. De belangrijkste gewassen zijn (vroege) aardappelen en bloemzaden. Verder zitten er tarwe en suikerbieten in het bouwplan.

,,We hebben hem speciaal nog even voor je schoongespoten’’, zeggen Aart en Wout van Oostrum lachend. De akkerbouwers uit Sint Annaland (Zld) staan aan het begin van het derde spuitseizoen met hun Delvano TS4200 getrokken spuit. Het is een rechttoe rechtaan machine met een robuuste bouw. ,,Onze vorige spuit was een Dubex met een 27 meter boom. Eigenlijk zochten we iets soortgelijks, maar dan met een driftarme techniek.” Aanvankelijk dachten ze aan luchtondersteuning, maar nadat ze voor een subsidieregeling werden uitgeloot, besloten ze om hun pijlen te richten op de sleepdoektechniek. ,,Daar zijn we blij om, want het systeem is een stuk eenvoudiger”, zegt Wout, die vaste chauffeur op de spuit is.

De boomophanging heeft een geveerde parallellogramconstructie. Die zorgt voor een rustig rijgedrag en een stabiele boom.

Het was Delvano-dealer Weststrate die ze over de streep trok. De Wingssprayertechniek vormt volgens de broers een goede combinatie met de Delvano. ,,De boomophanging heeft een geveerde parallellogramconstructie. Samen met de hydraulisch geveerde as zorgt dat voor een rustig rijgedrag en een stabiele boom. We hebben zelfs de stap gemaakt van 27 naar 39 meter en dat gaat prima.” Bij het keren schaart de boom in een V-vorm omhoog, zodat de uiteinden de grond niet kunnen raken. Hoewel goedkoper dan luchtondersteuning, vinden ze de investering in de sleepdoektechniek, met 925 euro per strekkende meter, alsnog prijzig. Maar het is de investering waard: ,,We hoopten er dichter mee op de kant te mogen spuiten, maar inmiddels hebben we te maken met verplichte bufferstroken. Wel besparen we op middelen. Omdat je met een fijne druppel spuit (er is keuze uit een T15 en T20-dop), en je het gewas iets opentrekt, is de bedekking beter. Daardoor durven we gemiddeld genomen een 15 procent lagere dosering aan te houden.”

Bloemzadenteelt

Bijzonder aan het bedrijf is dat hun ouders pas in 1998 een akkerbouwbedrijf zijn begonnen. Daarvoor waren ze melkveehouder in Utrecht, waar ze in verband met een bestemmingsverandering weg moesten. Hun vader wilde het wel eens in de akkerbouw proberen en die stap is goed bevallen. Ze pakten een bouwplan op dat typisch is voor Tholen, met vroege aardappelen, bieten en granen. En daar is inmiddels de bloemzadenteelt bijgekomen. Het is een bewerkelijke teelt, maar wel eentje die rendeert en waarin de broers de afgelopen jaren flink hebben uitgebreid. ,,De teelt past goed op ons bedrijf. We hebben intensieve gewassen nodig omdat we er twee inkomens uit moeten halen. De bloementeelt is een mooie uitdaging; het vraagt echt fingerspitzengefühl”, zo verklaart Wout deze stap.

Qua gewasbescherming is de bloemzadenteelt een hele puzzel. ,,Je moet verschrikkelijk opletten, met zoveel etiketten en zoveel merknamen. Het valt niet altijd mee om alle schema’s rond te krijgen.” Daar komt bij dat ze van sommige soorten minder dan een halve hectare telen. Aan het begin van het seizoen is hij enkele avonden achter elkaar aan het mixen, als de herbiciden erop gaan. ,,Dan is het even goed stokjes tellen en je koppie erbij houden. Soms is een veldje maar vijftien meter breed.”

Het gebruik van de sleepdoek gaat ook in de bloemen goed. ,,Een van de redenen waarom we niet meteen aan een sleepdoek dachten, is dat hij afsteunt op het gewas. Sommige bloemgewassen zijn vrij slap, zoals viooltjes. Dan moet je goed opletten om geen schade te rijden. Maar de forsere gewassen, zoals margrieten, kunnen meer hebben dan we dachten.”

Dankzij de Wingssprayertechniek durven ze 15 procent te zakken in de dosering.

Spuiten ‘mooi werk’

Een hele strakke taakverdeling hebben de broers niet, al is Wout degene die al het spuitwerk voor zijn rekening neemt. ,,Ik vind het prachtig mooi werk”, zegt Wout. ,,Je rijdt mooi door de gewassen en ziet alles goed.” Ook het werken in de kleine uurtjes deert hem niet. ,,We wonen in een windrijk gebied, dan moet je toch een beetje de randen van de dag opzoeken. Gelukkig hebben we nu veel capaciteit. Met een tank van 4.200 liter en een boombreedte van 39 meter kan ik in een avond en een ochtend alle aardappelen spuiten.”

Vullen doet hij vanuit een buffervat met leidingwater. ,,Die hebben we sinds we ons eigen ATR-pootgoed zijn gaan telen, omdat je dan geen oppervlaktewater mag gebruiken. Nu we standaard met een fijne druppel spuiten, is het helemaal prettig om perfect schoon water te hebben, in verband met verstoppingen.” 

Aan het gebruik van het sleepdoeksysteem heeft hij naar eigen zeggen nauwelijks hoeven wennen. ,,De techniek is eenvoudig. Je laat het sleepdoek op het gewas afsteunen en je rijdt. In mijn ogen kan je daar nauwelijks fouten bij maken. Je ziet dat de spuitnevel goed in het gewas dringt.”

Cameragestuurde schoffel

Hoewel ze qua spuittechniek weer helemaal bij de tijd zijn, zien ze nog genoeg uitdagingen op gebied van gewasbescherming: ,,Het aantal middelen neemt af en dat is vooral in de bloemzadenteelt snel nijpend. Daar zijn al zo weinig middelen voor. Gelukkig is er veel kennis van de teelt bij ons op het eiland en wordt er ook actief gelobbyd om kleine toelatingen te behouden. Dat scheelt. Maar zeker op gebied van onkruidbestrijding kijken we ook naar alternatieven.”

Een van de investeringen die ze hebben gedaan, is de aanschaf van een drie meter brede cameragestuurde schoffel van Steketee. Vorig jaar draaiden ze daar voor het eerst mee en de eerste ervaringen met de machine zijn positief. ,,We zullen per jaar en per gewas moeten uitvinden wat wel en niet werkt. In sommige gewassen kun je met vingerwieders ook het onkruid in de rij goed de baas, in andere gewassen lukt dat minder goed. Dat bekijken we per keer. In principe zijn we een voorstander van zo min mogelijk spuiten.”

+Colofon