Nieuwe veldspuiten worden bijna allemaal uitgerust met slimme en geavanceerde technieken. Deze zijn niet alleen noodzakelijk om duurzaam en toekomstbestendig te kunnen werken, maar ook om middelen met extra (drift)restricties toe te mogen passen. Akkerbouw Koerier bezocht een aantal akkerbouwers met zo’n moderne veldspuit. In deze aflevering: Jan-Christiaan Avis uit Nieuw-Vennep (N-H).
Jan-Christiaan Avis heeft een akkerbouwbedrijf van ca. 120 hectare in Nieuw-Vennep (N-H). Hij verbouwt consumptie-aardappelen, suikerbieten, uien en graan. Avis werkt nauw samen met akkerbouwer Dorine Koeckhoven, die een vergelijkbaar bedrijf heeft qua grootte en bouwplan. Een groot deel van het machinepark wordt gedeeld, waaronder de veldspuit.
,,Een zeer complete en gebruiksvriendelijke veldspuit waar we jaren mee vooruit kunnen‘’, zo omschrijft Jan-Christiaan Avis uit Nieuw-Vennep zijn Kverneland iXtrack T6. Met doppen op 25 centimeter afstand behaalt de machine 97,5 procent driftreductie. ,,Daarmee zitten we qua driftreductie-verplichtingen de komende jaren wel safe en kunnen we ook alle benodigde middelen spuiten.’’ Enige ‘minpuntje’ is de boombreedte van 45 meter. ,,48 meter was mooier geweest, want dat had – samen met een spuitvrije zone van 3 meter - beter gepast op onze kavels van 100 en 200 meter breed.’’
Avis werkt sinds vorig jaar met deze Kverneland iXtrack T6. ,,Een mooie, gebruiksvriendelijke en zeer complete machine’’, vindt de akkerbouwer.
,,We zijn er nog niet aan toe gekomen om ‘m te wassen, dus even niet teveel naar het vuil kijken‘’, verontschuldigt Jan-Christiaan Avis zich wanneer hij de veldspuit naar buiten rijdt voor een paar foto’s. Met de extreme weersomstandigheden van afgelopen seizoen achter de rug is de machine volgens hem behoorlijk op de proef gesteld. ,,Afgezien van een probleempje met de vergrendeling van de bomen, hebben we geen noemenswaardige storingen gehad. We zijn daarom best tevreden over deze machine.’’
Avis vertelt dat de veldspuit feitelijk eigendom is van collega-akkerbouwer Dorine Koeckhoven, maar dat deze min of meer als ‘gezamenlijk bezit’ wordt gezien. ,,De meeste machines voor onze bedrijven hebben we samen aangeschaft, maar deze veldspuit toevallig niet. In de praktijk komt het echter erop neer dat ik al het spuitwerk doe, dus voor de gebruikservaring moet je bij mij zijn’’, zo geeft Avis het samenwerkingsverband weer.
De iXtrack T6 is sinds mei vorig jaar in bedrijf. Jaarlijks wordt er zo’n 1500 hectare aan akkerbouwgewassen mee gespoten op beide bedrijven. Verder wordt er ook nog wat loonwerk mee uitgevoerd.
De machine kwam in de plaats van een getrokken Agrifac Milan van 51 meter, die vele jaren dienst heeft gedaan op beide bedrijven. ,,Op zich hadden we best verder gewild met een Agrifac, maar helaas maken zij alleen nog maar zelfrijders die voor ons net iets te prijzig zijn. Daarom zijn we verder gaan zoeken en kwamen we bij deze Kverneland uit. Een hele nette machine met alles erop en eraan’’, vindt Avis.
Hoewel de akkerbouwer zeer te spreken is over de iXtrack, was de kleinere boombreedte van 45 meter wel even een punt van discussie. Hij vertelt: ,,Vrijwel alle kavels in dit gebied zijn 100 of 200 meter breed. De boombreedte van de Milan van 51 meter paste daar uitstekend bij. Je hoefde maar één of twee omgangen te maken en je was klaar, vrijwel zonder overlap. Met de huidige machine van 45 meter moeten we een keertje extra rijden voor een kleine strook; dat kost toch wat extra tijd en je hebt een extra spuitspoor.’’ Aanvankelijk was er nog het idee om de boombreedte van de iXtrack te vergroten van 45 naar 48 meter, waardoor je - samen met een spuitvrije zone van 3 meter – een werkgang uit kunt sparen. ,,Maar dat was technisch gezien toch net iets te riskant en uitdagend, waardoor we het uiteindelijk maar zo hebben gelaten’’, aldus Avis.
Buiten dit punt is er echter niets dan lof voor de veldspuit. ,,De bediening is heel overzichtelijk en eenvoudig, de boombalans is super en het spoel- en reinigingssysteem laat je nooit in de steek. Het is kortom een heel boervriendelijke machine’’, zo somt de akkerbouwer de voordelen op. Ook de dopafstand van 25 centimeter - met individuele dopafsluiting – ziet hij als een belangrijke meerwaarde. ,,Hiermee komt de spuit in de driftreductieklasse van 97,5 procent en kunnen we alle voor ons belangrijke gewasbeschermingsmiddelen blijven spuiten. Op dit moment gelden die restricties nog maar voor een paar middelen, maar je mag er vanuit gaan dat er de komende jaren meer middelen in deze categorie gaan vallen. Dan kunnen we met deze spuit in ieder geval vooruit.’’ Nog een voordeel van doppen op 25 centimeter is dat er met minder water kan worden gespoten. ,,Waar ik voorheen met doppen op 50 centimeter vaak met 300 liter per hectare spoot, gebruik ik nu zo’n 150 tot 180 liter per hectare. Met 6000 tot 7000 liter in de tank kun je dan 40 hectare in één keer spuiten. Vaak scheelt dat toch weer een keer vullen en rijden’’, aldus Avis.
Een klein punt van aandacht is de hoogte van de ingeklapte veldspuit. Hoewel hij deze nooit exact heeft opgemeten, weet Avis dat het ‘krap aan’ is bij de meeste viaducten en andere obstakels onderweg. ,,Ik weet ondertussen dat het allemaal past – en voor de zekerheid hebben we ook nog camera’s op de uiteinden van spuitbomen geplaatst, maar toch ben je altijd weer even voorzichtig als je ergens onderdoor rijdt. Wat dat betreft is het goed dat we de boom niet verlengd hebben naar 48 meter, want dan weet ik niet of we nu nog steeds schadevrij geweest waren.’’
Via een T-splitsing kan de (standaard) dopafstand worden verkleind van 50 naar 25 centimeter. Dit verhoogt de driftreductie naar 97,5 procent.
De veldspuit beschikt over Easy Connect, het gesloten vulsysteem voor vloeibare gewasbeschermingsmiddelen.
Ter beveiliging van de spuitbomen is op beide uiteinden een extra camera geplaatst.