Volgende
‘Ik wil hier gewoon een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen’
sluiten

Fruitteelt Koerier 2023

Even voorstellen: Corstian Prosman technisch specialist fruitteelt bij Bayer

Corstian Prosman (29) is de nieuwe technisch specialist fruitteelt bij Bayer. Sinds augustus is hij druk bezig om zich in te werken in zijn nieuwe baan. Fruitteelt Koerier sprak met hem over zijn verwachtingen en ambities.

Corstian Prosman (29) technisch specialist fruitteelt bij Bayer

Je werkt nu een half jaar als technisch specialist fruitteelt. Hoe bevalt het tot nu toe?

,,Goed! De afgelopen maanden werd ik meteen ondergedompeld in het werk. Eerst met het verwerken van resultaten van het afgelopen jaar en nu vooral met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Ondertussen wordt ik bijgespijkerd over gewasbeschermingsmiddelen, proefveld-protocollen, spuittechnieken en allerlei andere zaken die bij het werk komen kijken. Tot nu toe vind ik het allemaal leuk en interessant.’’

Had je al ervaring in de fruitteeltsector?

,,Hiervoor werkte ik als commercieel medewerker/adviseur in de boomteelt. Ik ben dus al enigszins bekend met de sector – en dus ook met ziekten en plagen die een de fruitteelt voorkomen. Dat helpt natuurlijk een heleboel; de meeste werkzaamheden kan ik daardoor al vrij vlot zelfstandig oppakken.’’

Waarom ben je overgestapt naar deze baan?

,,Ik ben het liefst bezig met technische en praktische zaken. Een baan als technische specialist past dan heel erg goed. Vooral de precisie van het werk vind ik heerlijk. Verder vind ik het ook prettig om regelmatig buiten te zijn; ook dat zit bij deze baan wel goed.’’

Tot slot: welke proeven staan er voor komend seizoen op stapel?

,,Eigenlijk komen alle belangrijke ziekten en plagen wel ergens in een proef naar voren. Zo is er ruime aandacht voor onder andere de schurft- en meeldauwbestrijding en zijn er ook diverse proeven rondom de beheersing van perenbladvlo, bloedluis en roze appelluis. Verder is er komend jaar speciale aandacht voor de onkruidbestrijding in appel en peer.

De precieze aanpak van al deze proeven zijn we nu nog aan het uitwerken, maar dat het weer een hoop nieuwe kennis oplevert, dat is nu al wel zeker!’’

+Colofon