Volgende
'Serenade geeft structureel zwaardere stelen'
sluiten

Glastuinbouw Koerier

Sivanto Prime mooie aanwinst tegen wittevlieg en wolluis

Wittevlieg en wolluis zijn twee lastige klanten in de teelt van gerbera’s. De eerste is al vele jaren een geduchte plaag, de tweede is bezig aan een gestage opmars. Rob Dirkx van gerberakwekerij Gerja in Helden (Lb.) weet uit ervaring hoe hardnekkig beide insecten zijn en is daarom scherp op de bestrijding. Sinds vorig jaar is Sivanto Prime een belangrijke partner om wittevlieg en wolluis in toom te houden.

In de kantine van het bedrijf Gerja hangt een poster met afbeeldingen van schadelijke insecten en hun biologische bestrijders. Rob Dirkx, verantwoordelijk voor de gewasbescherming, wijst er een paar keer op tijdens het gesprek. “Ik ken die beestjes niet altijd precies bij naam, maar weet wel aardig goed welke roofmijt of sluipwesp je waarvoor kunt inzetten. Als het kán, gaan we altijd voor biologische bestrijding. Chemisch ingrijpen doen we alleen als het echt niet anders kan.”

Rob Dirkx is meewerkend voorman bij Gerja in Helden (Lb.). Op een oppervlakte van bijna 3 hectare teelt het bedrijf zo’n 35 verschillende soorten gerbera’s en germini’s. Rob is onder meer verantwoordelijk voor de gewasbescherming.

Wittevlieg

De laatste jaren is vooral wittevlieg een behoorlijk hardnekkige plaag op het bedrijf. “We proberen deze met biologische bestrijders onder de duim te houden, maar dat valt eerlijk gezegd niet altijd mee”, vertelt Dirkx. De afgelopen jaren werd meestal begonnen met het uitzetten van Swirskii-mijt, gevolgd door Encarsia-sluipwespen op specifieke probleemplekken. Helaas bleek deze biologie niet altijd even goed op gang te komen, waardoor wittevlieg steeds meer de overhand kreeg. Afgelopen seizoen liepen twee gevoelige soorten daardoor behoorlijk onder de roetdauw. Om erger te voorkomen werden hierop Delphastus-kevers ingezet, maar ook deze ‘schoonmakers’ konden niet voorkomen dat er in beide soorten flinke schade ontstond. Dirkx noemt de aanhoudende druk van wittevlieg weliswaar zorgelijk, maar niet onoverkomelijk. “Zoals gezegd willen we de biologie het werk laten doen en daarom proberen we die zo lang mogelijk in de benen te houden. Dat wil wel eens wat leergeld kosten, zoals afgelopen jaar, maar we krijgen het proces van natuurlijke bestrijding tegelijkertijd ook steeds beter in de vingers. Die kennis en ervaring wordt naar de toekomst toe steeds belangrijker en heeft dus ook z’n waarde”, vindt hij. Pas vanaf september of oktober – wanneer de plaagdruk echt te groot wordt – haalt het bedrijf de spuitrobot van stal. Tot begin april wordt de kas dan in een twee- tot driewekelijkse cyclus schoon gehouden met een uitgekiende mix van selectieve chemische (w.o. Sivanto Prime) en groene insecticiden (geleverd door Royal Brinkman). Hierbij worden de biologische bestrijders van onder meer spint en mineervlieg zoveel mogelijk ontzien. De spuitstrategie en middelenkeuze gebeurt in nauw overleg met Bert Duijndam, de vaste adviseur bij Gerja. “Na elke spuitronde bekijken we samen hoe de gewassen erbij staan en bepalen we wat het vervolg moet zijn. De  middelenkeuze komt vooral uit de koker van Bert, ik bekijk vooral of dat praktisch haalbaar en uitvoerbaar is”, zo beschrijft Dirkx de samenwerking.

Wolluis

Afgelopen seizoen heeft het bedrijf voor het eerst met Sivanto Prime gewerkt. “Een zeer sterk en effectief middel, niet alleen tegen wittevlieg maar ook tegen wolluis”, vindt Dirkx. Hij vertelt dat wolluis met name de laatste drie à vier jaar steeds vaker voorkomt in het gewas. “Het zijn taaie beestjes die diep in de plant zitten. Daardoor kunnen ze goed overleven. Zitten ze eenmaal op een plek, dan krijg je ze daar nauwelijks meer weg.’’ Aanvankelijk heeft het bedrijf geprobeerd om wolluis met de roofkever Cryptolaemus montrouzieri aan te pakken, maar dat had onvoldoende effect. Drie behandelingen met Sivanto Prime hadden wél het gewenste effect, “Op de behandelde plekken hebben we geen enkele wolluis meer gevonden”, zo besluit Dirkx.

Rob Dirkx controleert het gewas op wolluis. “Deze beestjes zijn erg taai en meesters in het overleven. Ik verwacht daarom dat we ze nooit helemaal weg krijgen.”

Wolluis is een opkomende plaag in gerbera’s. Ze zitten vaak diep weggekropen in het gewas en zijn daardoor lastig te bestrijden.

Wolluizen hebben een witte waslaag rondom hun lichaam waarmee ze zich goed kunnen beschermen. Ook laten ze een poedervormige afscheiding op het blad achter.

+Colofon