De Verenigde Nederlandse Kruidendrogerijen (VNK) in Biddinghuizen contracteert jaarlijks ongeveer 250 hectare krulpeterselie. Dat gebeurt bij zo’n 30 tot 35 akkerbouwbedrijven, in Flevoland, West-Brabant en Zeeland.
Per seizoen wordt er drie of vier keer van een perceel geoogst (gemiddeld 3,5) – en heel soms een vijfde keer. De opbrengst per snede ligt doorgaans tussen de 7000 en 10.000 kilo vers product per hectare (= 700 tot 1000 kg droog product). De eerste snede (maaien of strippen) is meestal begin juli, De tweede, derde en (soms) vierde snede volgen respectievelijk rond begin augustus, begin september en half oktober.
Op dit moment (stand juni 2022, red.) geldt als vuistregel voor de bruto geldopbrengst: één snede is ca. €1000/ha. Bij drie snedes is het saldo ongeveer vergelijkbaar met dat van tarwe, bij vier snedes ligt het doorgaans iets hoger. Met de hoge graanprijzen van dit moment is het volgens teeltmanager Kasper echter ‘een uitdaging’ om concurrerend te blijven en telers vast te houden.
Belangrijk pluspunt van peterselie is dat het een hele mooie grond achterlaat die zeer geschikt is als voorvrucht voor bv. aardappelen en uien. Eventueel kan peterselie nog na een vroeg ruimend gewas als tulpen of gerst gezaaid worden, waarbij er een (en soms twee) snedes geoogst kunnen worden. Nadeel van peterselie is dat het niet samengaat met de teelt van wortels. Bedrijven met peen in het bouwplan vallen daardoor af.
Omdat de afzet goed verloopt – en de droogcapaciteit nog niet volledig benut wordt, is er ruimte voor extra areaal. VNK werft momenteel vooral bij akkerbouwers in Flevoland, maar met het oog op risicospreiding worden er ook (nieuwe) telers in West-Brabant gezocht.