Akkerbouw Koerier Mei 2022
Akkerbouw Koerier Mei 2022
12 Artikelen
Artikel
AARDAPPELEN - "Alle aandacht voor aardappelen"
Maatschap Drint in Hoornsterzwaag (Fr.) teelt uitsluitend fritesaardappelen, jaarlijks zo’n 100 hectare. Ze focussen op een maximale opbrengst en kwaliteit – en bekijken samen met adviseur Jan Harm Oosterhuis waar nog verbeteringen mogelijk zijn. Zo zal de phytophthora-bestrijding komend seizoen anders zijn dan voorheen – onder andere met een basisplaats voor Infinito.
Artikel
AARDAPPELEN - "Als de basis goed is, krijgt Alternaria veel minder kans"
Een ruime vruchtwisseling, een gerichte bemesting en een tijdige, preventieve bespuiting. Met die drie basisvoorwaarden is Alternaria prima onder controle te houden, stellen Hans van Ooijen en Dick van den Bogert.
Artikel
AARDAPPELEN - "Extra middel voor luisbestrijding meer dan welkom"
,,Onze middelenkoffer moet niet leger, maar juist voller worden om ziekten en plagen effectief en duurzaam te kunnen bestrijden’’, zegt Peter Berghuis in Kloosterburen (Gr.). Als voorzitter van de werkgroep pootaardappelen van LTO – en ook als pootgoedteler - is hij erop gebrand om belangrijke middelen ‘binnenboord’ te houden en waar mogelijk nieuwe middelen aan de teelt toe te voegen. De recente toelating van Sivanto Prime als luisdoder in pootaardappelen ziet hij dan ook als een mooie aanwinst voor de sector.
Artikel
AARDAPPELEN - Propulse van 2 naar maximaal 3 toepassingen
Propulse mag voortaan 3 keer per seizoen worden toegepast in aardappelen. Daarmee krijgen telers meer armslag om Alternaria goed te bestrijden.
Artikel
BIETEN - Opnieuw vrijstelling voor Batavia in bieten
Batavia heeft opnieuw een 120 dagen-vrijstelling gekregen voor de bestrijding van bladluizen in suikerbieten. De vrijstelling betreft twee toepassingen van 0,75 l/ha en geldt van 1 april tot 15 juli 2022.
Artikel
CHALLENGE - "Etiket Challenge flink uitgebreid"
Het herbicide Challenge (aclonifen, 600 g/l) heeft onlangs een flinke etiketuitbreiding gekregen. Voortaan is het ook inzetbaar in de teelt van veldbonen (peulvruchten), vlas (vezelvlas en lijnzaad voor zaadproductie), pastinaak, eerstejaars plantuien, tweedejaars plantuien, zilveruien, picklers, sjalotten, knoflook, dille, koriander, peterselie, karwijzaad en zomerbloemen. Challenge was al toegelaten in aardappelen, droog te oogsten erwten, veldbonen (silage), doperwten, wortelen, zonnebloemen en knolselderij.
Artikel
FLiPPER - "FLiPPER en Dynex een zekere combinatie"
Flipper is een snel werkend, biologisch contactmiddel. Het bestrijdt een groot aantal zuigende insecten zoals luizen, wittevlieg, spint en trips. Voor een effectieve toepassing van Flipper moeten echter een aantal zaken in acht worden genomen. Eén daarvan is de toevoeging van Dynex aan de spuitoplossing. Dynex optimaliseert de werking van Flipper terwijl het neerslag in de tank voorkomt.
Artikel
MAÏS - "Onkruidbestrijding in maïs zorgt voor extra schoon bouwplan"
,,In dit veehouderijgebied is er vrijwel altijd belangstelling voor goede snijmaïs. En de opbrengsten zijn hier ook nog eens ronduit goed – beter dan die van graan. Verder kun je met de onkruidbestrijding in maïs veel lastige onkruiden wegpoetsen, waaronder aardappelopslag. Ook dat past me als akkerbouwer heel goed.’’
Artikel
SIVANTO PRIME - "IJzersterk tegen zuigende insecten"
Sivanto Prime is een nieuw, breed werkend insecticide binnen de akkerbouw en vollegrondsgroententeelt. Het is toegelaten in aardappelen, erwten, bonen en bijna alle koolgewassen. Met name in de pootgoedteelt kan het middel een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van virusoverdracht door bladluizen.
Artikel
SPUITTECHNIEK - "Veldspuit moet geen beperkingen hebben"
,,Met een veldspuit moet je flexibel, precies en zuinig kunnen werken. En je moet er alle beschikbare middelen mee kunnen spuiten, ongeacht de driftrestricties.’’ Dat zegt Tienus Berkepies uit Nooitgedacht (Dr.). Drie jaar geleden schafte hij een nieuwe Hardi Commander Twin Force aan. ,,Een fijne machine waarmee we voorlopig vooruit kunnen.’’
Artikel
UIEN - "Verstandig omgaan met middelen die we nog hebben"
Met het wegvallen van mancozeb is dit seizoen een belangrijke bouwsteen voor de ziektebestrijding in uien weggevallen. Verder was het ook nog eens lange tijd onzeker of het middel Fandango dit jaar beschikbaar zou zijn voor de praktijk. Onzekere tijden dus voor de Nederlandse uientelers – die meer dan ooit om verstandige en toekomstbestendige keuzes zullen draaien. Akkerbouw Koerier sprak hierover met Mark Ermers, Crop Advisor vollegrondsgroenten en uien bij Bayer.
Artikel
GRANEN - "Tarwe staat niet voorop, maar moet wél z’n geld opleveren"
,,Qua saldo is het een sluitpost. Maar het belang van tarwe is groter dan alleen het saldo.’’ Met deze woorden geeft Freerk van der Schaar in Oudebildtzijl (Fr.) de status van wintertarwe in zijn bouwplan aan. Met een aandeel van 40 procent (dit jaar door omstandigheden wat minder), houdt hij zijn bodem gezond en het bouwplan toekomstbestendig. Niettemin wil hij ook ‘gewoon de maximale opbrengst dorsen’. Aan de onkruid- en ziektebestrijding worden daarom geen concessies gedaan.