Bloembollen Koerier 2023

In deze Bloembollen Koerier o.a. Tulpengalmijt laat zich niet zomaar te grazen nemen, Nú ervaring opdoen met Serenade in bollenteelt & We maken producten waar mensen gelukkig van worden; dat mogen we wel wat meer beseffen en uitdragen.

7 Artikelen

"We maken producten waar mensen gelukkig van worden; dat mogen we wel wat meer beseffen en uitdragen"

Artikel

"We maken producten waar mensen gelukkig van worden; dat mogen we wel wat meer beseffen en uitdragen"

Bart Heemskerk (30) zit sinds 2022 samen met zijn vader Kees in het bloembollenbedrijf Jac. P Heemskerk & Zn. B.V. Dat hij bollenteler zou worden, was volgens Bart bepaald niet vanzelfsprekend. ,,Ik heb mijn vader altijd hard zien werken en er was nooit vakantie. Lange tijd wilde ik juist níet in de bollenwereld terechtkomen, maar het is toch anders gelopen‘’, zegt hij met een glimlach. Vooral het ondernemerschap spreekt hem aan. ,,Je kunt als bollenteler je eigen koers bepalen en je bent helemaal zelf verantwoordelijk voor het resultaat. Of anders gezegd: je weet waarvoor je werkt.’’ Ook voelt hij zich trots wanneer de teelten er mooi bijstaan op het land. ,,Bloemen maken mensen gelukkig; dat mogen we als telers wel wat meer beseffen en uitdragen.’’

Zoektocht naar nieuwe bestrijdingsmogelijkheden tulpengalmijt

Artikel

Zoektocht naar nieuwe bestrijdingsmogelijkheden tulpengalmijt

Bollen telen zonder Movento. Vanaf teeltjaar 2026 (Movento mag tot 30 oktober 2025 worden opgebruikt, red.) zal het de nieuwe realiteit zijn voor tulpentelers. Maar welk alternatief gaat daarvoor in de plaats komen? Frank Kreuk durft het nog niet te zeggen. ,,Het ei van Columbus zullen we op korte termijn niet gaan vinden. Ofwel: het zal straks moeilijker worden om de galmijt te beheersen. Mogelijk komen we een heel eind met een combinatie van bol- en ruimtebehandelingen. Maar dat is vooral gebaseerd op hoop en nog niet op harde resultaten’’, zo blikt de onderzoeker alvast vooruit.

Tulpengalmijt laat zich niet zomaar te grazen nemen

Artikel

Tulpengalmijt laat zich niet zomaar te grazen nemen

Het is een van de meest onderzochte plagen in de bollenteelt: de tulpengalmijt. Met name in de jaren ’70, ’80 en ’90 zijn er tal van bestrijdingsmiddelen en -methoden getest en beproefd om deze plaag onder controle te houden. Een flink deel van dat onderzoek is uitgevoerd door voormalig LBO/PPO-onderzoeker Cor Conijn (70). Hoewel hij al enkele jaren met pensioen is, volgt hij de sector nog steeds - vooral wanneer het over ziekten en plagen gaat. Bloembollen Koerier sprak met hem over de tulpengalmijt. ,,Het is een heel listig en lastig beestje; die laat zich niet zomaar te grazen nemen.’’

"Bollensector moet azolen-resistente aspergillus serieus nemen"

Artikel

"Bollensector moet azolen-resistente aspergillus serieus nemen"

De groep van azolen is alom bekend als fungicide in de landbouw. Maar ze worden ook gebruikt in geneesmiddelen voor humane schimmelinfecties. Daar worden azolen onder meer ingezet tegen Aspergillus fumigatus, een schimmel die voor een kleine groep kwetsbare mensen flinke gezondheidsproblemen kan opleveren. In de loop der jaren is deze schimmel echter resistent geworden tegen azolen, waardoor behandelingen veel minder effectief zijn. Omdat restmateriaal uit de bollenteelt is aangemerkt als een van de ‘hotspots’ voor de ontwikkeling van resistente azolen, wordt de sector dringend opgeroepen om maatregelen hiertegen te nemen. ,,Die oproep moeten we als sector serieus nemen. Het gaat hier om de gezondheid van mensen; dat kun je niet naast je neerleggen’’, vindt CropLife-directeur verduurzaming Eric Kiers. Bloembollen Koerier sprak met hem over de problematiek rondom de azolen-resistentie.

Laudis toegelaten in brede reeks van kleine teelten

Artikel

Laudis toegelaten in brede reeks van kleine teelten

Het onkruidbestrijdingsmiddel Laudis – voor velen bekend vanuit de maïsteelt - heeft dit jaar een toelating gekregen in een brede reeks van kleine teelten, waaronder bloembollen en bloemknollen. De toelating betreft een KUG (Klein Uitbreiding Gebruiksgebied), waaronder teelten vallen met een landelijk areaal dat kleiner is dan 5000 ha. Om die reden is Laudis niet toegelaten in lelie en tulp.

"Nú ervaring opdoen met Serenade in bollenteelt"

Artikel

"Nú ervaring opdoen met Serenade in bollenteelt"

Het biologische middel Serenade krijgt steeds meer voet aan de grond in Nederland. Een groeiende groep telers gaat ermee aan de slag – vaak op proefschaal, maar soms ook als (gedeeltelijke) vervanging van chemie. In gewassen als aardappelen, wortelen, aardbeien en chrysanten worden er inmiddels goede resultaten mee geboekt. Maar welke perspectieven biedt Serenade eigenlijk in de bollenteelt? Bloembollen Koerier vroeg het aan Jolanda Wijsmuller, specialist biologische gewasbeschermingsmiddelen bij Bayer.

"Inzet van Velum Prime is altijd rond te rekenen"

Artikel

"Inzet van Velum Prime is altijd rond te rekenen"

,,Het werkt tegen stengelaaltjes, het zorgt voor een vitaler, minder gevoelig gewas én het geeft een betere wortelontwikkeling. Velum Prime heeft hoe dan ook meerwaarde bij de bolbehandeling en mag in mijn ogen gewoon niet ontbreken.’’