In hoeverre werkt Luna Care tegen dode knoppen? En welke meerwaarde heeft het middel dan voor de praktijk? Om dit uit te zoeken zette de maatschap Steijn-Bal in Kwadendamme (Zld.) samen met toeleverancier Van Wesemael een praktijkproef op, waarbij Luna Care is ingezet op een hectare peren met relatief veel dode knoppen. Hoewel het nog te vroeg is voor harde conclusies, verwacht René Bal wel een positief effect. ,,Met name op probleempercelen kan Luna Care wel eens een belangrijk deel van de oplossing zijn.’’
René Bal heeft samen met zijn oom Toon Steijn een fruitteeltbedrijf in Kwadendamme (Zld.). Er wordt 14 hectare peren en 5 hectare appels geteeld. Daarnaast is Bal adviseur en teammanager fruitteelt bij Delphy.
,,Kijk, daar is het’’, zegt René Bal terwijl hij vanaf de dijk op een perceel peren wijst. De bomen ogen nog wat wit vanwege een eerdere bespuiting met (het klei-mineraal) Surround®. ,,Daarmee hopen we de insecten – en dan met name de perenbladvlo - nog even op afstand te houden. Met het droge weer van de afgelopen weken lijkt dat aardig goed gelukt; eieren en springers hebben we op dit moment nog weinig gesignaleerd.’’
Wat ook meteen opvalt zijn de torenhoge populieren die pal naast de dijk staan. Nu dragen die bomen nog geen blad, maar in de zomer staan de eerste zes, zeven rijen van het perceel een flink deel van de dag in de schaduw, vertelt Bal. Daardoor krijgt het niet alleen minder warmte en licht, maar blijft dit deel ook langer vochtig.
Groeikrachtkaart
De effecten daarvan zijn goed terug te zien op de groeikrachtkaarten die Bal via Delphy heeft laten maken. Op het deel ‘onder de populieren’ kleurt de kaart groener dan elders op het perceel. Dat wil zeggen dat zowel de groei van de bomen als de bladmassa daar sterker is dan gemiddeld, vanwege de aanwezigheid van dode knoppen. Dit vertaalt zich onder andere in een zwakkere bloemknopontwikkeling met meer dode knoppen – en uiteindelijk in een lagere opbrengst.
René Bal bekijkt de bloemknoppen op het proefperceel. ,,Vooralsnog zie ik weinig dode knoppen; de start van het seizoen lijkt dus goed.’’
Oorzaak lastig aan te wijzen
Een precieze oorzaak van de dode knoppen durft Bal niet meteen aan te wijzen. Daar kunnen volgens hem meerdere bacteriën en schimmels een rol bij spelen, waaronder Alternaria en wellicht ook Pseudomonas. ,,Feit is dat in ieder geval de eerste zes, zeven rijen – samen goed voor ongeveer een hectare – al jaren meer last heeft van dode knoppen dan de rest van het perceel. En dat proberen we in deze proef met meerdere maatregelen terug te dringen’’, zo vat hij het doel samen.
Naast (variabel) wortelsnijden en het toepassen van een groeiregulator op zwakker bloeiende bomen tijdens de afbloei, is er het afgelopen seizoen ook volvelds Luna Care ingezet. Van dit middel is bekend dat het – naast een sterke werking op schurft, zwartvruchtrot en meeldauw – ook een nevenwerking heeft tegen schimmels die dode knoppen kunnen veroorzaken.
Hoewel het volgens Bal nog te vroeg is voor definitieve conclusies, verwacht hij wel een positief effect van Luna Care. Hij refereert daarbij aan de ervaringen die de afgelopen decennia zijn opgedaan met de werkzame stof fosetyl aluminium (een van de twee werkzame stoffen in Luna Care, red.), waarvan bekend is dat deze een positieve invloed heeft op de kwaliteit van de bloemknoppen. ,,Onder andere in Italië is deze werkzame stof al vele jaren een vaste component in het spuitschema en zien telers ook duidelijk effect op dode knoppen. Dat schept natuurlijk wel het nodige vertrouwen’’, zo stelt hij. Verder merkt hij op dat het gebruik van fosfonaten – dat ook een (ondersteunende) werking biedt tegen dode knoppen – met steeds meer beperkingen te maken krijgt. ,,Wat dat betreft verwacht ik dat Luna Care – en ook andere middelen met bijgemengde fosfonaten - de komende jaren steeds meer in de picture komt te staan.’’
Luna Care in gevoelige rassen
Hoewel dode knoppen in alle rassen voorkomen – en Luna Care dus breed hiertegen kan worden ingezet, ziet Bal op dit moment toch vooral een plek bij de wat meer kwetsbare en gevoeligere percelen en rassen, zoals Sweet Sensation, Xenia en Lucas. ,,Met name in de kritische periode na de bloei kunnen ziekten als zwartvruchtrot, bacterievuur en Pseudomonas hard toeslaan – vooral wanneer het lang nat is geweest of wanneer er veel beregend is. Luna Care kan dan een belangrijke bijdrage leveren aan de weerbaarheid van het gewas en dit soort ziekten buiten de deur houden’’, zo stelt hij.
Tot slot benadrukt Bal (als adviseur) graag nog even dat het effect van Luna Care op dode knoppen in het juiste perspectief moet worden gezien en dat het middel in eerste plaats toch vooral een fungicide is met een prima werking tegen schurft en andere belangrijke schimmelziekten zoals Stemphylium.
Surround® is een geregistreerd handelsmerk van Tessenderlo Group NV