Broedplaats voor verduurzaming
Van veraf is er nog weinig bijzonders te zien aan de nieuwe aanplant met bessen en bramen. Maar wie dichterbij komt, ziet steeds meer opvallende details die op andere percelen niet gauw te vinden zijn. Zo is de windsingel langs het perceel een bonte verzameling van hagen en struiken en vallen de honderden samengebonden bosjes met bamboe meteen op. ,,In feite is dit een reguliere aanplant die we zo duurzaam mogelijk gaan beheren. We willen natuurlijke vijanden maximaal betrekken bij de plaagbestrijding. En daarvoor moet je het hen zo goed mogelijk naar de zin maken'', zegt Anco van Garderen wanneer hij het langgerekte perceel oploopt.
Verdeeld over vijf locaties in Schalkwijk (U.) teelt de familie Van Garderen 36 hectare rode bessen, bramen, frambozen en witte aalbessen, waarvan 19 hectare nieuwe aanplant. Daarnaast hebben ze een sorteer- en verpakbedrijf en zijn ze een steunpunt voor de Greenery. Jaarrond verwerken en koelen ze allerhande soorten zachtfruit, afkomstig van telers in binnen- en buitenland, die leveren aan verschillende supermarktketens. Het bedrijf telt 35 vaste krachten. Tijdens oogstpieken werken er ongeveer 80 mensen.
Duurzaam telen speerpunt
Duurzaam telen is al heel lang een speerpunt van het zachtfruitbedrijf in Schalkwijk (U.), maar sinds vorig jaar staat het nog prominenter op de agenda. Samen met Bayer, The Greenery en adviesdienst CAF maakt het deel uit maakt van ForwardFarming Fruit. Het bedrijf van Van Garderen fungeert daarbij als een ontmoetingsplaats voor partijen binnen en buiten de fruitsector. ,,Deze nieuwe aanplant wordt een plek om aan beleidsmakers en consumenten uit te leggen wat telers doen en te laten zien welke stappen de fruitsector zet om zo duurzaam mogelijk te werken. Daarnaast moet het een broedplaats worden waar fruittelers en teeltdeskundigen van gedachten kunnen wisselen over het inzetten van nieuwe technieken'', zo blikt Anco alvast vooruit.
Samen met Jolanda Wijsmuller en Joris Roskam van Bayer geeft hij voor Fruitteelt Koerier een rondleiding over deze nieuwe 'broedplaats voor verduurzaming'.
De nieuwe aanplant met bessen en bramen beslaat in totaal 19 hectare. Twee derde daarvan is inmiddels gerealiseerd; de laatste 6 hectare wordt volgend jaar aangeplant. Op deze locatie wordt de komende jaren ook nog een bijenstal, een tunnelkas en een bezoekersruimte gebouwd. Anco: ,,Dit moet een ontmoetingsplaats worden voor partijen die de verduurzaming van de fruitteelt verder vooruit willen helpen.''
De windsingels zijn gemengd aangeplant, onder andere met elzen en wilgen. ,,We hopen met de elzen al vroeg in het jaar luizen aan te trekken. Want hoe eerder er luizen zitten, hoe eerder ook hun natuurlijke vijanden zich gaan ontwikkelen'', vertelt Anco.
De wilgenpopulatie bestaat uit drie varianten met drie verschillende bloeitijden. Ook dat is met een reden: ,,Op die manier creëren we zo lang mogelijk voedselaanbod voor bijen, die we nodig hebben voor de bestuiving.''
De bessen zijn geplant op ruggen waar compost doorheen is gemengd. Hierdoor blijft de rug mooi 'op vocht'. Anco bespeurt steeds meer wormen en andere beestjes in de rulle bodem. ,,Vorig jaar was dit nog een oud maïspercelen waar amper leven in zat. Dan is dit toch wel mooi om te zien.''
Verspreid door de aanplant hangen honderden samengebonden bosjes met bamboe. In deze holle stokken kunnen zich allerlei nuttige (roof)insecten nestelen, zoals oorwormen, spinnen, roofwantsen en gaasvliegen. Met name op nieuwe, nog kale aanplanten bieden ze een mooie schuilplaats.
Op de nieuwe aanplant wordt de waterkwaliteit stelselmatig gemonitord. Daarvoor worden regelmatig monsters genomen uit de sloot die midden door het perceel loopt.
De Phytobac - een installatie die resten van middelen op een natuurlijke wijze afbreekt - is inmiddels geïnstalleerd op de nieuwe locatie. Binnenkort wordt er ook een wasplaats voor de spuit gebouwd.
Jolanda Wijsmuller, Joris Roskam (beide Bayer) en Anco van Garderen bespreken de mogelijkheden om de biodiversiteit in de nieuwe aanplant verder te bevorderen. ,,We staan aan het begin van een lange reis die nog geen eindbestemming kent'', stelt Anco, ,,Lang niet alle ideeën die we hier uitvoeren zullen even succesvol zijn. Maar we moeten als sector blijven vernieuwen.''