Begin mei inspecteert Simon Jensma van Bayer de stand van de tarweveldjes op het proevenplatform in Lelystad. ,,In deze onkruidbestrijdingsproef in wintertarwe hebben we doelbewust onkruiden tussen de rijen gezaaid, zoals hier duist’’, zegt hij wijzend op het onbehandelde object, waar de duist inmiddels royaal boven de tarwe uitkomt. ,,De afgelopen maanden hebben we hier verschillende strategieën van najaars- en voorjaarsbespuitingen in toegepast. Daarin zie je nu al dat vroege en complete bespuitingen vrijwel altijd het beste bestrijdingsresultaat geven’’, aldus Jensma.
Op het tweejaarlijks aangelegde platform zijn een groot aantal gewasbeschermingsproeven uitgezet in diverse akkerbouw- en groentegewassen. De opzet en resultaten van de proeven worden deze zomer tijdens twee (inloop)dagen met teeltadviseurs- en specialisten bekeken en besproken.
Proevenplatform krijgt steeds meer vorm
,,Zoals je ziet moet er nog wel het een en ander aan zaai- en plantwerk gebeuren. Maar over een maand of twee verwacht ik dat we hier een heel mooi en divers proevenplatform hebben liggen.’’ Crop Advisor Simon Jensma zegt het begin mei, tijdens een rondje over het proevenplatform in Lelystad. Akkerbouw Koerier liep met hem mee en licht er een aantal onderwerpen uit.
In het bietenveld zijn verschillende onkruidbestrijdingsstrategieën uitgezet. Daarvoor zijn onder meer melganzevoet, kamille, varkensgras en zwaluwtong (foto boven) tussen de bieten gezaaid. ,,Naast de flexibele dosering en brede werking van het basismiddel Betanal Tandem, willen we ook de effecten van toevoegingen als Robbester (olie) en mengpartners zoals Nymeo (metamitron) voor het voetlicht brengen’’, zegt Jensma.
Behalve voor de gangbare onkruidbestrijding, is er in een naastliggend veldje ook aandacht voor onkruidbestrijding met het Conviso Smart-systeem.
In wintertarwe is er aandacht voor zowel de onkruid- als ziektebestrijding. Voor de onkruidbestrijdingsproef zijn veldjes met diverse (probleem)onkruiden ingezaaid, zoals kamille (foto boven), straatgras, windhalm, Engels raaigras en duist (foto onder). ,,Met name voor probleemgrassen zoals duist is een najaarsbespuiting met Herold een belangrijke wapen om de tarwe schoon te houden. Komende herfst is echter de laatste mogelijkheid om het middel in te zetten (als opgebruiktermijn, red.). In gebieden waar duist een probleem is, gaan we Herold zeker missen’’, aldus Jensma. In de proef wordt ook gekeken naar het optimale toepassingstijdstip voor combinaties met Atlantis Star.
Bij de ziektebestrijdingsproef worden onder meer een wat vroegere T1-bespuiting (1e knoop tarwe) en een ‘normale’ T1-bespuiting (1e tot 2e knoop tarwe) met Ascra Xpro elkaar vergeleken. In aansluiting hierop worden ook een vroegere T2 (vlagbladstadium) en een wat latere T2 (aar aanwezig) uitgevoerd. ,,We weten dat een vroege T1 en maximaal vier weken daarna een T2- bespuiting meestal het hoogste rendement oplevert. Dat hopen we in deze proef te demonstreren’’, aldus Jensma.
Bij tweedejaars plantuien staat het opbrengst- en kwaliteitseffect van het biologische middel Serenade centraal. Hiervoor is onder andere (een jaar eerder) een grondbehandeling met Serenade uitgevoerd bij eerstejaars plantuien, daarna een dompelbehandeling voor de tweedejaars plantuien en vervolgens opnieuw een grondbehandeling voor de tweedejaars plantuien. Ter vergelijking zijn deze drie behandelingen ook één voor één weer weggelaten. ,,Met deze proef willen we vooral laten zien welk effect Serenade bij verschillende toepassingstijdstippen heeft op de weggroei, de opbrengst en de kwaliteit van de uien’’, aldus Jensma.
Ook aandacht voor kleine akkerbouwgewassen
Behalve voor de grotere akkerbouwgewassen, is er op het platform ook aandacht voor kleinere teelten zoals vlas, blauwmaanzaad, Engels raaigras, veldbonen, bruine bonen en erwten. Hierin worden onder andere resultaten getoond van verschillende onkruid- en ziektebestrijdingsstrategieën.
Vlasveldje op het proevenplatform: deze is op 30 april gezaaid en komt op 6 mei al door.
Focus op Phytophthora
De bestrijding van Phytophthora in aardappelen krijgt ruime aandacht op het platform. Om het gewas ook verderop in het seizoen – tijdens de presentatiedagen –voldoende vitaal en toonbaar te houden, wordt er pas laat (rond half mei) gepoot.
Voor de proef worden rassen met verschillende resistentieniveaus geplant, die vervolgens kunstmatig worden geïnfecteerd met verschillende isolaten. Aan de hand van een BOS-systeem wordt er een groot aantal spuitschema’s uitgezet met (vrijwel) alle gangbare middelen. ,,Het proefveld is vooral bedoeld om de discussie rondom de beheersing van de ziekte op gang te krijgen – en vooral ook te houden. Afgelopen seizoen hebben we gezien hoe groot de dreiging van Phytophthora kan zijn; deze ziekte vraagt om voortdurende aandacht‘’, aldus Jensma.