Hands_News_Article_Header.jpg

“Propulse werkt bladschimmelziekte breed, dat is uniek”


Na jarenlang credits te hebben opgebouwd in de aardappelteelt is Propulse sinds de zomer van 2024 toegelaten voor de toepassing in suikerbieten. Dit fungicide is werkzaam tegen de vijf belangrijkste bladschimmels in suikerbieten, waarbij cercospora eruit springt. Sander Uwland, Crop Specialist aardappelen en mais bij Bayer Crop Science vertelt ons meer over de kansen van dit product voor komend teeltseizoen.




In de aardappelteelt heeft Propulse al jarenlang een vaste positie. Na de toelating in de suikerbietenteelt, in 2024, heeft het middel een vliegende start kunnen maken.




Propulse is werkzaam tegen cercospora, ramularia, meeldauw, roest en stemphylium. “Propulse werkt bladschimmelziekte breed en dat is uniek. Veel middelen hebben een nevenwerking op stemphylium, maar dit middel is daadwerkelijk werkzaam tegen deze bladschimmel. Met name de werking tegen cercospora springt eruit”, vertelt Uwland.



Dit is te danken aan de goede werking van prothioconazool. Deze stof remt de aanmaak van steriolen, die verantwoordelijk zijn voor de opbouw van celwanden in schimmels. Door dit proces te onderbreken, worden meerdere processen geremd. De andere werkzame stof is fluopyram, dat de aanmaak van ademhalingsenzymen remt in schimmels, waardoor de ontwikkeling vroegtijdig stopt en de schimmels afsterven. Een beschermlaag van dit fungicide over het blad zorgt ervoor dat schimmels geen vat kunnen krijgen en worden afgedood. Het gewas blijft langer groen en dit verlengt de periode van suikerproductie. Aardappelen krijgen ook extra groene weken aan het einde van het groeiseizoen, waardoor het gewas langer de tijd krijgt voor knolzetting.


De combinatie van fluopyram en prothioconazool is nieuw in de suikerbietenteelt. Dit maakt het een goed middel om zowel gevoelige als resistente rassen te beschermen. In de suikerbietenteelt mag Propulse twee keer worden toegepast in een dosering van 1,2 liter per hectare. Het middel inzetten bij de eerste en derde toepassing geeft de beste resultaten. “Sommige telers zetten bij drie bespuitingen verschillende middelen in. Afwisselen van triazolen als prothioconazool, volgens de FRAC-richtlijnen, is in ieder geval belangrijk. Door te starten met Propulse, zet je meteen een sterk middel in aan het begin van de bladschimmel-bestrijding.”




Vaste positie


In de aardappelteelt heeft Propulse al jarenlang een vaste positie. Het staat met een dosering van 0,4 liter per hectare in een tweewekelijks schema, waarbij het maximaal drie keer mag worden toegepast op maximaal vijftig procent van het aantal bespuitingen tegen alternaria. “Op alternaria is Propulse veruit het sterkste middel, dankzij de combinatie van de verschillende werkzame stoffen.” Verschillende proeven ondersteunen dit. In negen proeven met de rassen Festien en Fontane, in de periode van 2022 tot 2024, haalde Propulse 8.881 kilogram per hectare meeropbrengst. 21 procent van de aardappelbladeren was aangetast door alternaria, vergeleken met 67 procent in de onbehandelde groep. Ook voor de bestrijding van alternaria geldt dat het advies is om dit middel met een sterke werking als eerste in te zetten.



“Op alternaria is Propulse veruit het sterkste middel, dankzij de combinatie van de verschillende werkzame stoffen."



Bladschimmelbestrijding


“Preventief werken is natuurlijk altijd het beste. Voor alternaria in de aardappelteelt lukt dat redelijk. Na het vallen van de laatste bloemblaadjes, aan het einde van het groeiseizoen, wordt het middel ingezet. Alternaria is dan vaak nog niet aanwezig.” Voor de suikerbietenteelt is preventief werken moeilijker, want spuit je voor het eerste vlekje, of wanneer een melding wordt afgegeven van bladschimmels in de regio? Werken met het Bieten Advies Systeem (BAS) maakt dan ook onderdeel uit van een goede bladschimmel-bestrijding, waarbij tijdig beginnen en het sluitend houden van het spuitschema de hoofdrol spelen. Het middel inzetten vanaf de eerste vlekjes is te doen, maar het sluitend houden van je spuitschema kan moeilijker zijn, meent Uwland. “Dat zagen we ook vorig jaar, toen er wekenlang een hoge infectiedruk was met een hoge luchtvochtigheid en hoge temperatuur. Het sluitend houden van je schema is dan bijna onmogelijk.”






Duidelijke meeropbrengst


In proeven is Propulse vergeleken met een ander fungicide tegen cercospora in de periode 2015 tot 2023. Hieruit kwam Propulse duidelijk als beste uit de bus met gemiddeld 640 euro per hectare meeropbrengst ten opzichte van onbehandelde suikerbieten. Dit is 200 euro per hectare meer dan het vergelijkingsmiddel. Het fungicide is op zand- en kleigrond getest. In tien jaar onderzoek lag de meeropbrengst gemiddeld op 674 euro per hectare op kleigrond en 518 euro per hectare op zandgrond.



“Veel telers kennen het middel al van de aardappelen”


Deze duidelijke resultaten hebben ervoor gezorgd dat Propulse een vliegende start heeft kunnen maken in de suikerbietenteelt. Na de toelating, in de zomer van 2024, konden telers direct gebruik maken van het middel. Uwland vertelt: “In veel spuitschema’s voor dit jaar wordt Propulse één of twee keer toegepast. De toelating heeft lang op zich laten wachten. Het voordeel is dat veel adviseurs het product dus al veel jaren gezien hebben in proeven en het product al goed kenden, toen de toelating rond was.”



Meer informatie?

Bekijk onze gewaspagina Bieten voor een compleet overzicht van artikelen, aanbevelingen, producten en meer.

Klik op het onderstaande logo naar de productpagina van Batavia of neem contact op met uw adviseur:

Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant, een uitgave van www.akkerbouwbedrijf.nl - no. 2 - 2025


Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de product informatie