Akkerbouw Koerier Januari 2024
Akkerbouw Koerier Januari 2024
In deze akkerbouw koerier o.a. Grote zorgen om Phytophthora, Vroeg tarwe zaaien = vroeg duist, Extra verzekeringspremie tegen Fusarium & Met aaltjes niets aan het toeval overlaten.
15 Artikelen
Artikel
"Afwisselen van middelen met verschillende werkingsmechanismen is keiharde noodzaak"
Doorbraak van resistenties dwingt tot nieuwe keuzes bij phytophthorabestrijding ,,2023 was veruit het langste phytophthora-seizoen van de afgelopen 30 jaar. Feitelijk zijn er vanaf juni tot ver in de herfst aan één stuk door gunstige omstandigheden voor de schimmel geweest. Dat hebben we nooit eerder zo gezien.’’ Aan het woord is Albert Schirring van Bayer. Als aardappelspecialist gaf hij de afgelopen maanden in diverse zalen een alarmerend signaal af rondom de aardappelziekte Phytophthora. Akkerbouw Koerier was erbij tijdens zijn lezing op de Specialisatiedagen Gewasbescherming van Cebeco.
Artikel
Terug in de tijd
Halfweg, najaar 1924. 'In het laboratorium van de suikerfabriek 'Holland' in Halfweg, wordt het suikergehalte scheikundig door een laborant vastgesteld.'
Artikel
Onkruidbestrijding helemaal op duist gericht
De problemen met duist beperken zich niet alleen tot de Nederlandse kleigronden. Ook de graanrijke polders langs de Belgische kust hebben er volop mee te maken. Akkerbouw Koerier ging op bezoek bij loonspuiter Kevin Warlop uit Middelkerke (België). Hij grijpt alle methoden en middelen aan om dit onkruid de kop in te drukken.
Artikel
Vroeg tarwe zaaien = vroeg duist
Nog een ‘handicap’ is dat het tarwe zaaien op de zware en natte klei op tijd moet gebeuren – liefst in de eerste helft van oktober – omdat de kansen daarvoor vanaf half oktober vlot kleiner worden, zo weet Warlop.
Artikel
Praktijkproeven met Serenade in uien
Afgelopen seizoen hebben een tiental uientelers in Flevoland en de Noordoostpolder op proefbasis het biologische middel Serenade toegepast. Hoofddoel is om meer kennis op te doen rondom de werking van het middel tegen Fusarium en witrot. Ook zijn er verschillende manieren van toepassen onderzocht. Serenade is deels solo en deels samen met het middel Rudis toegepast. Voor beide toepassingen wordt nu onderzocht welke effect deze hebben tegen Fusarium. Bayer verwacht in februari de resultaten van de proeven gereed te hebben en te presenteren. Deze zullen in de volgende Akkerbouw Koerier (maart) aan de orde komen.
Artikel
Roundup Dynamic: het breedste etiket van alle glyfosaat-producten
Roundup Dynamic, zo heet de nieuwste aanwinst binnen het Roundup-segment. Maar wat zijn nou de verschillen met andere versies van dit product? Akkerbouw Koerier vroeg het aan Crop Advisor Sander Uwland van Bayer.
Artikel
Extra verzekeringspremie tegen Fusarium
Een eenvoudige praktijkproef op hun bedrijf? Daar zijn Jan Schoorlemmer en Niek Simmes van maatschap Elandhorst uit Swifterbant meestal wel voor te porren. Afgelopen seizoen hebben ze in hun uien op proefschaal het biologische middel Serenade toegepast tegen Fusarium. ,,We hadden al goede ervaringen met het middel in pootaardappelen, waar het een positief effect laat zien op de schilkwaliteit. Daarom zijn we nu ook wel benieuwd wat Serenade tegen Fusarium in uien kan uitrichten’’.
Artikel
"Met aaltjes niks aan het toeval overlaten"
,,We zijn met ons bedrijf helemaal aaltjesvrij en dat willen we naar de toekomst toe ook graag zo houden’’, zeggen pootgoedtelers Jantinus en Lennard Beijering wanneer het thema aaltjesbeheersing aan de orde komt. De afgelopen drie jaar hebben ze goede ervaringen opgedaan met het middel Verango. ,,Omdat het vloeibaar is, werkt het direct en altijd - ook onder drogere omstandigheden. Dat vinden wij een groot voordeel.’’
Artikel
"Hier is nog ruimte en waardering voor de landbouw"
In de rubriek Jong & Ondernemend laten we jonge ondernemers in de land- en tuinbouw aan het woord. Hoe runnen zij hun bedrijf? Welke kansen en bedreigingen zien ze binnen hun vakgebied? En vooral: hoe zien zij de toekomst tegemoet?
Artikel
"Onkruidbestrijding in bieten was laat, maar wel goed"
,,Na de zeer late en koude start waren er wel wat zorgen over het groeiverloop van de bieten. Maar uiteindelijk is het toch nog aardig goed gekomen‘’, zegt akkerbouwer Jan Knook uit Willemstad (N-Br.). Ook het resultaat van de late onkruidbestrijding viel hem uiteindelijk mee. ,,Op één perceel ben ik er nog een keer met de schoffel doorheen geweest om wat melde te verwijderen, maar dat was het dan ook wel.’’
Artikel
Compacte, lichte machine met een grote tank
Nieuwe veldspuiten worden bijna allemaal uitgerust met slimme en geavanceerde technieken. Deze zijn niet alleen noodzakelijk om duurzaam en toekomstbestendig te kunnen werken, maar ook om middelen met extra (drift)restricties toe te mogen passen. Akkerbouw Koerier bezocht een aantal akkerbouwers met zo’n moderne veldspuit. In deze aflevering: Jan Kees Beima uit Andijk (N-H).
Artikel
Even voorstellen
Even voorstellen