Producten

Luizenmonitoring bloembollen (7)

Aantallen luizen zijn nog steeds hoog
Gedurende het seizoen houden wij u op de hoogte van de luizenvondsten in verschillende teeltregio’s in Nederland. Op basis van vangplaattellingen wordt wekelijks gemonitord wat de actuele luizendruk per locatie is. De vangplaten zijn geplaatst tussen het gewas op praktijkbedrijven met bloembollen als hoofdteelt. Welke locaties dat zijn is terug te vinden in onderstaande grafiek.

Advies week 24:

Na een week met grote hoeveelheden regen in bepaalde gebieden van het land met relatieve koele temperaturen zien we bij de analyse van de vangplaattellingen van afgelopen week dat de aantallen luizen nog steeds hoog zijn. Bij de tulpen die vroeg in bloei stonden, raakt de kleur er vanaf. Hierbij zal het niet lang meer duren voordat deze gerooid gaan worden. Andere tulpen staan er nog fris groen op. Hier is het belangrijk om zolang het gewas groen staat uw gewassen goed te beschermen.
Vanaf deze week nemen we de luistellingen die gedaan worden in aardappelpercelen (voornamelijk Noord Holland) ook mee in het overzicht zodat we op nog meer plaatsen een beeld krijgen hoe het er voor staat met de luizenpopulatie. 

Klik op de grafiek voor een uitvergroting van de afbeelding.

Deze luizenmonitoring komt tot stand door het wekelijks waarnemen van vangplaten in de verschillende teeltregio’s. Het overzicht geeft een algemeen beeld van de luizendruk per regio. Analyse van de vangplaten wordt uitgevoerd door De Groene Vlieg. De luizenmonitoring is een gezamenlijk initiatief van Bayer Crop Science en CAV Agrotheek.