Producten

Aanpak Phytophthora in opkweek en vermeerdering Aardbei

Aliette en Previcur Energy in de strijd tegen Phytophthora

Aliette

Aliette is een systemisch fungicide en bestrijdt wortelrot veroorzaakt door Phytophthora.

Het middel onderscheidt zich van andere fungiciden door een geheel ander werkingsmechanisme. Als een plant geïnfecteerd wordt door schimmels probeert deze zich te verdedigen door afweerstoffen (fyto-alexines) te produceren, die dodelijk zijn voor de schimmel.

De actieve stof fosetyl wordt omgezet in de plant en zet de vorming van afweerstoffen in gang, waardoor er in de plant een zelfverdedigingsproces op gang komt nog voor een schimmelinfectie plaatsvindt. De schimmel is dan niet meer in staat de plant binnen te dringen. Dit unieke proces sluit ook resistentievorming uit. Naast de plantversterkende werking heeft Aliette, dankzij het aanwezige aluminium, ook een directe werking tegen schimmels. Daarnaast concurreert fosetyl met fosfaat en belemmert het de energievoorziening in de ademhalingsketen van de schimmel. 

 

Afbeelding 1: Phytophthora cactorum

 

Aliette is zowel opwaarts van de wortel naar het blad systemisch als neerwaarts van het blad naar de wortel. Dit maakt dat Aliette eveneens effectief is via bladtoepassing.

 

Aandachtspunten bij het gebruik van Aliette

De tankmix met Aliette kan de pH van de spuitoplossing doen dalen. Indien gebruik gemaakt wordt van leidingwater wordt de pH daling normaal gezien gebufferd door de aanwezigheid van bicarbonaat. Houd rekening met middelen in de tankmix die gevoelig zijn voor lage pH. 

 

Previcur Energy

Previcur Energy bevat de actieve stoffen propamocarb (530 g/l) en fosetyl (310 g/l) in een SL-formulering. Deze actieve stoffen zijn verbonden door een hydrogene verbinding en hebben een werking tegen schimmels behorend tot de groep van de oömyceten.

Zoals beschreven bij Aliette induceert fosetyl het zelfverdedigingsmechanisme van de plant en heeft zo een preventief effect. Propamocarb heeft zowel een preventieve als curatieve werking.

 

De eigenschappen van Previcur Energy:

  • Directe werking tegen schimmels door de remming van myceliumvorming
  • Doodt de zoösporen (zwemsporen)
  • Vermindert de vorming van sporen
  • Wordt opgenomen door de wortels en opgeslagen in de wortelhals

 

Advies voor aanpak Phytophthora in opkweek van wachtbed- en/of trayplant aardbei onbedekt:

 

Advies voor aanpak Phytophthora in vermeerdering van aardbei bedekt:

 

 

Meer informatie?

Klik op een van de onderstaande logo’s voor meer product informatie en aanbevelingen, of neem contact op met uw lokale distributeur en/of adviseur.

 

 

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de product informatie.