Terug
Wittevlieg steeds grotere lastpost
Volgende
Sivanto Prime: welkome aanvulling tegen wittevlieg, luis en trips
sluiten

Aardbeien Koerier 2018

Waar het kan worden biologische middelen ingezet

De teelt van aardbeien en komkommers binnen één bedrijf is in de glastuinbouw verre van alledaags. Toch gebeurt dit sinds vorig jaar bij VieVerde in Castenray (Lb.). Verschillen, die zijn er zeker, maar wat de gewasbescherming betreft, zijn er best veel overeenkomsten. ,,Aardbeien een heel andere tak van sport? Dat valt wel mee'', zegt medewerker Rob Weijs. ,,We hebben te maken met dezelfde beestjes en dezelfde schimmels. Dan weet je ook welke middelen en biologische bestrijders het meest geschikt zijn.''

Omdat Ed Classens, de ondernemer achter VieVerde, toe was aan een nieuwe uitdaging én het risico over twee gewassen wilde spreiden, besloot hij in 2016 om naast komkommers aardbeien te gaan telen. Van de 6,5 hectare glas werd 1,5 hectare vrijgemaakt voor de ‘zomerkoninkjes’. Gekozen werd voor het populaire ras Elsanta. ,,Een productief ras met smakelijke vruchten'', stelt Bart Joosten tijdens een blik onder de vitale planten in de aardbeienkas. De teelt-adviseur van toeleverancier Mertens ondersteunde de teler bij het omschakel-traject en bezoekt het bedrijf elke twee weken.

Samen met teeltadviseur Bart Joosten (rechts) inspecteert Rob Weijs het blad van de aardbeien op aanwezigheid van insecten of schimmels

Leerjaar

Ed nam het bedrijf tien jaar geleden over van zijn ouders, die in 1967 op de huidige locatie hun eerste kas van 4.100 m2 in gebruik namen. Met komkommer als enige teelt werd het bedrijf in 50 jaar tijd stevig uitgebouwd naar de huidige 6,5 hectare glas. Zowel de komkommers als de aardbeien worden afgezet via Kompany. Deze telersorganisatie levert de aardbeien aan Nederlandse klanten, maar ook naar Duitsland, Engeland en Scandinavië.

In het najaar van 2016 kon VieVerde de eerste aardbeien leveren, in het voorjaar van 2017 volgde de tweede pluk. De twee oogstgangen leverden 200.000 kilo aardbeien op. Terugblikkend was de beginperiode na de 'instap' in de aardbeien lastig vanwege een grote productiepiek die samenviel met die van de komkommers, kwaliteitsproblemen en schaarste aan uitzendkrachten. Gelukkig kreeg het bedrijf de zaak snel onder controle. De gesmeerde afzet bij Kompany maakte veel goed. ,,Het eerste jaar is een leerjaar geweest. Een nieuwe teelt moet niet worden onderschat'', stelt Bart Joosten.
De naam VieVerde, letterlijk 'Levend Groen', sluit naadloos aan bij de duurzame manier van produceren zoals het Noord-Limburgse bedrijf die voorstaat. Op het gebied van energiebesparing zijn in de komkommerteelt grote stappen gezet met de komst van een rookgasgenerator, energieschermen, dubbel glas in de gevels en terugwinning van stroom via warmtekrachtkoppeling (WKK). Net als bij de komkommers wordt ook bij aardbeien ingezet op geïntegreerde plaagbestrijding. Niet voor niets is VieVerde gecertificeerd voor GLOBALGAP, een Europese waarborg voor kwaliteit en voedselveiligheid. Afnemers zijn er zo van verzekerd dat er duurzaam wordt geproduceerd en dat de producten voldoen aan de residu-toleranties.

Rob Weijs is binnen VieVerde de specialist op het gebied van de gewasbescherming. In de 27 jaar die hij bij Classens werkt, heeft hij de grote omslag van het traditionele spuiten naar de geïntegreerde bestrijding meegemaakt en binnen VieVerde vormgegeven. Waar het kan worden biologische middelen ingezet, maar Rob is realist genoeg om te weten dat een tuinder chemische middelen achter de hand moet hebben. Zijn adviseur onderschrijft het volledig. ,,Insecten kunnen we een heel eind biologisch bestrijden, maar als meeldauw zich aandient ontkomen we er niet aan om te spuiten.''

Uitstekende ervaringen met Flipper

Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen insecten- en schim-mels zich in de kas snel ontwikkelen. ,,Als dit dreigt, moeten er  ingegrepen worden'', zegt teeltadviseur Bart Joosten. Net als veel collega’s kiest Rob Weijs voor de preventieve aanpak. De basis is natuurlijk een goede hygiëne, goede plantvoeding en veel aandacht voor het kasklimaat.

Net als bij de komkommers heeft Rob binnen de geïntegreerde teelt van aardbeien goede ervaringen met de inzet van groene middelen.  Zo wordt met natuurlijke vijanden zoals sluipwespen, galmuggen en  roofmijten een evenwicht gezocht tussen plaag en natuurlijke vijand. 'Beestjes tegen beestjes', heet dat. Schadelijke schimmels worden bestreden met middelen uit het medicijnkastje.

Een nieuw groen middel, waar Weijs vorig jaar uitstekende ervaringen mee heeft opgedaan binnen de geïntegreerde teelt, is Flipper. ,,We hebben het twee keer ingezet tegen bladluis en dat is goed bevallen'', zegt Rob. Er werd gespoten met een dosering van 1,5 procent, het gemiddelde van de advieswaarde (1-2 procent). ,,Bij deze dosering zagen we een goede werking op bladluis. Binnen drie tot vier dagen was het klaar.''
Flipper is een product van plantaardige oorsprong, heeft een breed werkingsspectrum en kan worden ingezet tegen witte vlieg en bladluis. Bart Joosten omschrijft Flipper als 'een uitstekend middel en mooie aanvulling op het assortiment'. Flipper is veilig voor bestuivers en de meeste natuurlijke vijanden. Een unieke kwaliteit is dat het product geen MRL kent.

Bart Joosten adviseert zijn klanten om niet in de ochtend te spuiten, om schade aan bloemblaadjes en blad te voorkomen. ,,Tegen zons-ondergang is de instraling minder en kan de plant ook meer hebben, bovendien kan het middel dan langer op het gewas inwerken. Telers die er het fijne van willen weten, geven wij graag advies.'' Bart voegt toe dat Flipper ook uitstekend geschikt is om pleksgewijs in te zetten. ,,Wij hebben er alleen maar goede ervaringen mee, dus als het nodig is wordt het hier weer ingezet'', besluit Rob Weijs.
+Colofon