Producten

Actuele ziektensituatie in wintertarwe (1) - 2018

Start actuele monitoring Ziektendruk in wintertarwe

Ook dit seizoen monitort Bayer de ziektendruk in wintertarwe. De 1e monitoring vond deze week plaats op 47 percelen, verspreid over alle akkerbouwregio’s in Nederland. 

 

Mooie stand van de wintertarwe

De zaaiomstandigheden in het najaar van 2017 waren lang niet altijd optimaal. In de natte herfst konden de rooivruchten niet altijd op tijd gerooid worden. De gemiddelde zaaitijd van de onderzochte percelen ligt daardoor op 16 november 2017, duidelijk later dan de gemiddelde zaaitijd van 21 oktober in 2016. Maar de winter verliep verder zonder al te grote problemen, waardoor de tarwe er nu in het algemeen prima voor staat.

Let op septoria!

Septoria is zoals altijd op vrijwel elk perceel onderin het gewas te vinden. De druk valt echter tot nu toe mee. Toch blijft het oppassen geblazen. Het wil dit voorjaar maar niet droog worden. Steeds vallen er weer buien, ook de afgelopen dagen weer. Onze septoriatimers hebben weer nieuwe infectiedagen geregistreerd. 

Op de percelen waar duidelijk septoria aanwezig is, adviseren wij de preventieve inzet van Alternil (chloorthalonil) 0,7 l/ha. Deze goedkope bespuiting voorkomt problemen en is ook gunstig voor het resistentiemanagement van septoria.

Roesten en meeldauw

Tot en met januari was de winter relatief zacht. In de gevoelige rassen werd toen al regelmatig gele roest gevonden. Zelfs bruine roest was op enkele percelen aanwezig. De koude periode in februari/maart heeft de tarwe echter goed “opgeschoond”. Met regen en iets hogere temperaturen kan gele roest echter snel terugkeren. Het Bayer-team houdt het in de gaten: over 2 weken volgt onze 2e ziektenmonitoring. 

In grafiek 1 staat de ziektendruk per jaar en per ziekte weergegeven in 3 klassen: vrij van ziekte // licht (1-50 % vd planten) aangetast // zwaar (= 51-100 % vd planten) aangetast. In grafiek 2 is de mate van aantasting weergegeven met een gemiddelde “barometer score”.

Afb.1. Bayer Ziektenmonitoring wintertarwe 2018. Gemiddelde ziektendruk (week 15)

 

Afb.2. Bayer Ziektenmonitoring Wintertarwe 2017. Gemiddelde barometer score (week 15)

 

Afb.3. Gezonde tarwepercelen, links Ens (ras Graham), rechts Windraak (ras Sacramento)

 

Afb.4. In percelen met veel Septoria is een T0-bespuiting met 0,7 l/ha Alternil zinvol (Westmaas, ras Kelvin)