Biologicals ervaringen
26 Artikelen
Artikel
"Bestrijding tulpengalmijt wordt een flinke uitdaging"
Hoe pakken we de tulpengalmijt aan wanneer - na 2025 - Movento niet meer beschikbaar is?
Artikel
"Nu voorsorteren op toekomst met minder chemie"
,,Het pakket aan chemische middelen voor de bollenteelt zal de komende jaren flink gaan krimpen.
Artikel
Met weerbare uien is meer op de wal te halen
Met weerbare uien is meer op de wal te halen
Artikel
Duurzamer telen met realistische doelen
Geen grote woorden, maar stap voor stap naar een duurzamere aardbeienteelt. Dat is het hoofddoel van het vergroeningsproject dat afgelopen jaar bij Genson Group in Sint-Oedenrode is ingezet
Artikel
Varenrouwmug vraagt steeds meer aandacht
Varenrouwmug is een toenemend probleem in aardbeien, met name in de opkweek van jonge planten.
Artikel
"Bewaarziekten blijven het grote thema in peen"
Verzekeringspremie tegen aaltjes én zwarte vlekken
Artikel
"Ik zie mogelijkheden om vaker met groene middelen te werken"
Het blijft altijd wat spannend, maar in periodes met een lage infectiedruk zie ik zeker mogelijkheden om vaker met groene middelen te werken.
Artikel
Rupsenbestrijding met XenTari
In de fruitteelt kan een breed scala aan rupsen schade veroorzaken aan de jonge vruchten.
Artikel
Serenade: klaar voor de praktijk
Serenade is een middel gebaseerd op de bacterie Bacillus amyloliquefaciens stam QST 713. Deze in de natuur voorkomende bacteriestam is effectief in het bestrijden van schadelijke bacteriën en schimmels zoals schurft, zilverschurft en Rhizoctonia in aardappelen, Fusarium in uien en bloembollen en cavity spot in peen. Daarnaast heeft Serenade ook een groeibevorderende werking, verbetert het de opname van voedingstoffen en verlaagt het de productie van glycoalkaloïden (TGA) in de knollen van de geoogste aardappel.
Artikel
Maximaal knollen in de pootgoedmaat, daar draait het allemaal om
,,Biologische middelen? Van mij mogen er veel meer op de markt komen, als ze hun claims maar waar kunnen maken.’’ Dat zegt akkerbouwer Anselm Claassen uit Vierhuizen (Gr.). Sinds twee jaar ligt er op zijn bedrijf een proef met het middel Serenade in pootaardappelen. ,,In het eerste jaar viel ons op dat de objecten met Serenade niet alleen een iets betere schilkwaliteit hadden, maar ook iets meer en ook wat fijnere knollen gaven. Dat zijn effecten waar we als pootgoedtelers wel iets mee kunnen.’’
Artikel
BIO 1020 prima verzekeringspremie tegen taxuskever
Het is mooi dat BIO 1020 weer terug is op de markt. Wij hebben er goede resultaten mee geboekt. Met name tegen de taxuskever, maar ook tegen trips en rozenkever.’’ Dat zegt René van Gastel van adviesbedrijf GroeiBalans in Zundert. Samen met compagnon René Jochems heeft hij veel onderzoek gedaan naar de praktische toepasbaarheid van BIO 1020. Nu het middel – na een afwezigheid van drie jaar – weer beschikbaar is, verwacht hij dat het weer volop ingezet gaat worden in de boomteelt en vaste planten teelt. ,,Vooral in teelten waar taxuskevers een grote rol spelen, zoals sierheesters en sierconiferen, is het een belangrijk middel om schade te voorkomen.
Artikel
Dagelijks sleutelen aan een betere en duurzamere teelt
Voortdurend slimmer, kwalitatiever en duurzamer telen. Dat is dé grote missie voor kwekerij Joost Sterke in Haaren (N-Br.). ,,We investeren veel in precision farming. Planten, snoeien, rondsteken en ondersnijden gebeurt bij ons allemaal op GPS. Met behulp van een bodemscanner brengen we heel gericht voeding en water aan via ondergrondse druppelslangen. Met een drone tellen we onze planten en meten we ook meteen de formaten. Dat alles levert een schat aan informatie op, waarmee we onze producten en bedrijfsvoering telkens weer een stukje beter en efficiënter kunnen maken’’, zo vat eigenaar Joost Sterke de sterke ‘innovatiedrive’ samen. Ook vergroening en verduurzaming van de gewasbescherming heeft al jaren de volle aandacht. Dat gebeurt onder andere met het middel BIO 1020, dat succesvol tegen taxuskever wordt ingezet.
Artikel
Phytophthora-beheersing in trayplanten en wachtbedden
Fosetyl wordt omgezet in de plant en stimuleert de vorming van afweerstoffen. Daardoor komt het zelfverdedigingsproces op gang, waardoor de schimmel niet meer kan binnendringen. Dit proces sluit ook resistentievorming uit.
Artikel
Rupsenbestrijding wordt steeds grotere uitdaging in blauwe bes
Het is half juni en de buitentemperatuur is opgelopen tot tropische waarden. Kevin Voesten en Rik Lenssen drinken een kop koffie in de koele kantine van Driessen Blueberries.
Artikel
BIO 1020 natuurlijk effectief tegen kevers en trips
Langdurig werkzaam op bodeminsecten, zoals taxuskever, aardbeibloesemkever, varenrouwmug, ritnaalden en tegen poppen van tripsen
Artikel
14 vragen over Serenade
Het biologische middel Serenade krijgt steeds meer voet aan de grond in Nederland.
Artikel
Ruim aandacht voor uien en wortelen op proevenplatform Lelystad
Bayer heeft dit jaar opnieuw een Akkerbouw Platform aangelegd bij WUR (PPO) in Lelystad.
Artikel
Aan de slag met Serenade in uien
Dit seizoen gaat een tiental uientelers in Flevoland en de Noordoostpolder op proefbasis aan de slag met het biologische middel Serenade.
Artikel
Montis Zuidplas vertrouwt op Serenade: "Aanpak botrytis past binnen groene ambitie"
Producten als Helleborus en Campanula zijn gevoelig voor Botrytis. Een uitdaging waar ook kwekerij Montis Zuidplas mee worstelt. Het bedrijf uit Moerkapelle zette de afgelopen jaren flinke stappen met het vergroenen van de productie. Met Serenade lijkt teeltspecialist Arjan van der Lee nu een effectieve aanpak van Botrytis te hebben gevonden, die past binnen deze duurzame teeltstrategie.
Artikel
"Voor een goed effect tegen rupsen móet het zonnetje schijnen"
,,Als het donker en koud weer is hoef je geen XenTari te spuiten, want dan werkt het gewoon niet. Een zonnetje en een beetje temperatuur zijn écht noodzakelijk voor een goed effect tegen rupsen.’’ Dat zegt David van de Graaf, bedrijfsleider bij Vogelaar Fruitcultures in Krabbendijke.
Artikel
Serenade steeds verder ontrafeld
,,Er staan de komende jaren veel uitdagingen voor onze deur, maar daar staat wel een prachtig vak met veel vrijheid tegenover. Voor mij weegt dat laatste – gelukkig - nog steeds het zwaarst.’’ Dat zegt akkerbouwer Wim Akkerman (24) uit Erica (Dr.) Sinds 2020 zit hij in maatschap met zijn ouders, oom, tante en neef. Akkerbouw Koerier sprak met hem over zijn drijfveren, zijn uitdagingen en zijn toekomstplannen. ,,Als grootste knelpunt zie ik de sterk toegenomen kosten voor de teelten. Die staan in mijn ogen niet meer in verhouding tot de geldelijke opbrengsten.’’
Artikel
"Vollegrondsgroentenplatform zorgt voor nieuwe kennis"
Het Vollegrondsgroentenplatform voorziet de sector van belangrijke nieuwe kennis rondom gewasbescherming en het wakkert ook meteen allerlei interessante discussies aan.
Artikel
"Verantwoord naar een groener schema"
Bij aardbeienkwekerij Thwan van Gennip in Lierop maakt het biologische middel Serenade al zes jaar onderdeel uit van het spuitschema tegen Botrytis en meeldauw.
Artikel
"Groene middelen vereisen omslag in denken en handelen"
,,De omslag van chemische naar biologische middelen vraagt een andere manier van denken en handelen. Het zal steeds minder om volledige bestrijding gaan en steeds vaker om onderdrukking van ziekten en populaties’’, zegt John Kusters, directeur van P.G. Kusters land- en tuinbouwbenodigdheden B.V. in Dreumel (Gld.).
Artikel
"Goede resultaten met groen spuitschema in Kanzi"
Bertie Tijssen uit Batenbrug (Gld.) is deelnemer aan een driejarig project waarin de biologische middelen Flipper en Serenade worden geïntegreerd in gangbare, chemisch spuitschema’s in het appelras Kanzi. Na twee testjaren noemt Tijssen de resultaten bemoedigend.
Artikel
AARDAPPELEN - "Duurzamer telen vraagt om innovatie niet om het verbieden van middelen"
Daarnaast moeten we gewasbeschermingsmiddelen aan boord houden, want die hebben we naast teeltmaatregelen de komende jaren zeker nodig.