Producten

BIO 1020 terug van weggeweest!

Goed nieuws: vanaf 2023 is BIO 1020 opnieuw bij Bayer Crop Science beschikbaar

BIO 1020 is een insectenpathogene schimmel op basis van de schimmel Metarhizium anisopliae stam F52 en de nieuwste aanvulling aan ons ‘Biologicals by Bayer’ portfolio.

In 2022 is het product in handen gekomen van Lallemand Plant Care. Bayer Crop Science was tot 2020 reeds distributeur in Nederland voor de toenmalige producent Novozymes en deze distributie zal vanaf heden weer door ons worden voortgezet.

BIO 1020 kent een breed etiket in tal van tuinbouwgewassen. Het is een product op basis van rijstkorrels waarop Metarhizium anisopliae is gegroeid en waar de sporen op aanwezig zijn. Deze rijstkorrels kunnen uitstekend door de bodem en potgronden gemengd worden.

 

Toepassing

BIO 1020 is onwikkeld als bodemtoepassing tegen tal van plagen. De Metarhizium-schimmel is een echte generalist. Daardoor werkt BIO 1020 breed. Doelwit plagen zijn onder andere larven van taxuskever, larven van varenrouwmug en tripspoppen in de bodem. Maar ook in de grondgebonden teelten van aardbeien, boomkwekerij, diverse groente- en sierteeltgewassen kan BIO 1020  in de bovenlaag van de bodem worden doorgemengd, maar ook ter bestrijding van onder andere emelten en ritnaalden. 

 


 
 Afb. 1: taxuskever larven. Bron: Delphy (c) Afb. 2: taxuskever pop. Bron: Delphy (c) 

 


 
Afb. 3: volwassen taxuskever. Bron: Delphy (c) 

 

BIO 1020 is een middel met contactwerking: het insect moet als het ware tegen de sporen kruipen. Eenmaal in aanraking gekomen met het insect, infecteert de spore het insect en dringt het schimmelweefsel (mycelium) via de cuticula en lichaamsopeningen het insect binnen. Hierdoor wordt het insect in zijn geheel geïnfecteerd en sterft

 

Tips

Het is raadzaam om de volgende tips in acht te nemen voor een optimaal effect van BIO 1020:

•  Start met BIO1020 in jong plantmateriaal 
•  Herhaal bodemmenging bij iedere verplanting / verpotting
•  Verdeel het product zo egaal mogelijk in de grond (contactwerking)
•  Sporen zijn ongevoelig voor vorst en overleven tot zeer hoge temperaturen (48°C); optimale werking bij een bodemtemperatuur tussen 15 – 30°C 
•  Houd uw plantkluit egaal vochtig; dat is niet alleen voor de plant maar ook voor BIO 1020 het beste
•  pH waarde tussen 3,3 en 8,5 is prima

 

Meer informatie?

Klik op het onderstaande logo voor meer product informatie en aanbevelingen, of neem contact op met uw lokale distributeur en/of adviseur:

 

 

 
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de product informatie.