Producten

Elfstedentocht op 20 januari 2017?

Die kans is niet zo groot, zet daarom nu al de eerste stap in de bestrijding van aardappelopslag!

Net zoals de afgelopen twee jaren zien we ook dit weer veel aardappelopslag in diverse gewassen. De reden is natuurlijk het gebrek aan (zware) vorstperioden in de afgelopen winters.

Aardappelopslag is een onkruid en bestrijding is dan ook noodzakelijk. Bestrijding is niet alleen een hoge kostenpost voor telers maar, omdat aardappelopslag vaak gefaseerd opkomt, ook een bron van ergernis. Aardappelopslag is ook een vermeerderingsbron voor diverse ziekten en plagen, zoals Phytophthora infestans, virus, nematoden en de Coloradokever.

Daarom: voorkomen is beter dan genezen!

Royal MH reduceert aardappelopslag sterk

Kiemremmer Royal MH heeft als voordeel dat het ook een sterke reductie geeft van aardappelopslag. Onderzoek en praktijkervaringen van de afgelopen jaren laten gemiddeld een reductie zien van 50-80% aardappelopslag. Oók dit jaar zijn we daar weer diverse voorbeelden van in de praktijk.

Vorig jaar op het platform in Lelystad hebben we de nateelt getoond van de Royal MH-proef aardappel uit 2014. De verschillen waren zeer groot tussen wel en niet behandeld met Royal MH.

 

afb. 1. Nateelt demo inzet Royal MH aardappelen 2014, overzicht op 25 juni 2015 op het platform in Lelystad. Links en rechts de onbehandelde objecten van de rassen Innovator, Asterix, Nicola en Milva. Effecten op aardappelopslag van 50 tot 90%

Conclusie: inzet Royal MH in de aardappelteelt is de eerste belangrijke stap in de bestrijding van aardappelopslag!

Inzet Royal MH in de consumptie- en zetmeelaardappelteelt

Het advies voor de inzet van Royal MH heeft de volgende aandachtspunten:

  • Dosering: 5 kg / ha
  • Uitvloeier niet nodig
  • Minimaal 24 uur droog na toepassing.
  • Toepassingstijdstip: 3-5 weken voor de oogst.
  • Gewasstadium:
    • Groen en nog vitaal gewas. Het gewas moet wel over de ‘top’zijn van de groei. (eerste verouderingsverschijnselen vaak al onderin het gewas zichtbaar)
    • Maatsortering (knolgrootte): tenminste 80% 25 mm opwaarts
  • Weersomstandigheden: niet inzetten bij temperaturen van 25 graden Celcius of hoger.