Producten

Actuele ziektensituatie in wintertarwe (1) - 2017

Start landelijke monitoring Ziektendruk in wintertarwe

Verspreid over alle akkerbouwregio's monitort Bayer ook dit seizoen de ziektendruk in wintertarwe. De eerste monitoring vond deze week plaats.

 

Mooie stand van de wintertarwe

 De zaaiomstandigheden in het najaar van 2016 waren prima. De zaai kon meestal mooi op tijd uitgevoerd worden, 75% van de percelen werd in oktober ingezaaid. De gemiddelde zaaidatum van de onderzocht percelen lag op 21 oktober. Tijdens de afgelopen winter, zonder grote weersextremen, kon de tarwe zich prima ontwikkelen. De tarwe staat er nu dan ook prima bij, goed uitgestoeld, met een prima standdichtheid en goed van kleur. Op de meeste percelen staat de tarwe in het stadium einde uitstoeling/oprichten. Enkele vroege percelen staan al in het 1e knoopstadium.

Ziektendruk: let op Septoria!

Septoria is zoals altijd op vrijwel elk perceel onderin het gewas te vinden. De druk is nu zelfs nog iets hoger dan in 2016, een jaar met een behoorlijke Septoria-druk. Met het wisselvallige weer van de afgelopen maand, is er op een aantal percelen ook Septoria 'omhoog gespetterd' naar het jongere blad.

Daarom: 'Hit hard, hit early!', zet nu preventief Alternil (chloorthalonil) in!

Zowel voor het rendement van de teelt als voor het resistentiemanagement is het belangrijk om Septoria zo effectief mogelijk te bestrijden. Wij adviseren daarom om op Septoria-gevoelige rassen nu een 'T0'-bespuiting uit te voeren met de 'multi-site' Alternil (1,4 l/ha) of om binnenkort met de T1-bespuiting een halve dosering Alternil (0,7 l/ha) bij te mengen.

Roesten en meeldauw

Een voordeel voor de telers is, dat de druk van gele roest nog erg laag is. Hoewel hier en daar al wel een enkel spatje roest is geconstateerd, zijn alle percelen in onze monitoring nog vrij van gele roest. Ook bruine roest zijn we nog niet tegen gekomen. Het warmere, vochtige weer van de laatste weken is wel gunstig geweest voor de ontwikkeling van meeldauw. In Zuid-Limburg, een regio met traditioneel altijd een hogere meeldauwdruk, is deze ziekte op een aantal percelen flink aanwezig.

In grafiek 1 staat de ziektendruk per ziekte weergegeven in 3 klassen: vrij van ziekte // licht (1-50% van de planten) aangetast // zwaar (=51-100% van de planten) aangetast. In grafiek 2 is de mate van aantasting weergegeven met een gemiddelde 'barometer-score'.

Expert, Bayer's adviessysteem in granen

We volgen de ontwikkelingen in tarwe en gerst ook met ons beslissingsondersteunende adviessysteem Expert. Hiermee kan per ziekte gevolgd worden op welke dagen de infectieomstandigheden gunstig zijn (geweest). Fig. 3. geeft een overzicht van de infectieomstandigheden in tarwe en gerst voor de locatie Lelystad gedurende de periode 17 maart t/m 8 april (3 weken 'terugkijkend'en de verwachting voor de komende drie dagen).

Over twee weken zullen we de tweede ziektenmonitoring uitvoeren.

Fig. 1. Bayer Ziektenmonitoring Wintertarwe 2017. Gemiddelde ziektendruk (week 14).

 

Fig. 2. Bayer Ziektenmonitoring Wintertarwe 2017. Gemiddelde barometer score (week 14).


Fig. 3. Infectieomstandigheden per ziekte in wintertarwe en wintergerst van 17 maart t/m 8 april 2017 voor de regio Lelystad. Gele blokjes: dagen met goede infectieomstandigheden. Rode blokjes: dagen met optimale infectieomstandigheden.


Fig.4. Een mooi gelijkmatig blok tarwe in Hummelo.

 

Fig. 5. De Septoria-druk is hoger dan gemiddeld. Soms zit de ziekte ook al hoger in het gewas (Westmaas, ras Reflection).

 

 

Fig. 6. Een mooi perceel tarwe (Westmaas, ras Reform) krijgt een T0-bespuiting.