Producten

Met de stijgende temperaturen neemt ook het risico op vuur in bloembollen toe

Zet voor een goede preventieve bestrijding Luna Sensation in

Na een zeer nat najaar -en begin van de winter met hogere temperaturen dan normaal, hebben we de tweede helft van de winter koude omstandigheden gekend. Waarbij het kwik behoorlijk daalde heeft de straffe oostenwind op diverse percelen bloembollen schade veroorzaakt door o.a. zandverstuivingen. Deze schade kan opdrogen, maar bij vochtige omstandigheden kunnen dit ook invalspoorten worden voor Botrytis (vuur)

De weersvoorspellingen zien er na een tijd van koude temperaturen nu gunstiger uit voor de groei van de bloembollengewassen. Met de stijgende temperaturen neemt ook het risico op vuur toe in uw gewas.

Voor een goede preventieve bestrijding kunt u  Luna Sensation inzetten. Toegelaten in alle bloembolgewassen en daarmee in te zetten voor de bestrijding van onder andere Botrytis tulipae (tulp), Botrytis hyacinthi (hyacint) en Botrytis polyblastis (narcis). Naast Botrytis spelen ook andere schimmels in bloembollen een rol, zoals Mycosphaerella (bladvlekkenziekte) in iris en Stagonospora in narcis. Luna Sensation kent door zijn samenstelling een zeer breed werkingsspectrum.

Luna  Sensation presteert maximaal indien toegepast in de groeifase van het gewas en tijdens groeizaam weer, dan is de cutinelaag opgezwollen waardoor maximale opname mogelijk is. De systemische eigenschappen maken Luna Sensation ook onder koude omstandigheden goed inzetbaar.

Luna Sensation: het sterkste preventieve middel in  bloembollen

Pas Luna Sensation preventief toe. Voeg bij voorkeur een bedekkingsfungicide toe. Luna Sensation mag maximaal 5 keer worden ingezet (maximaal 2 keer opeenvolgend). De dosering is 0,3 liter per hectare.

Curatieve behandeling

Wanneer Botrytis is gesignaleerd kan met Rudis een curatieve gewasbehandeling worden uitgevoerd. Voeg bij voorkeur een bedekkingsfungicide toe. De dosering is 0,2 liter per hectare.

In tulp, zantedeschia, hyacint, fijnbollige narcis en lelie: toepassen vanaf bladontwikkeling met een interval van 7-10 dagen.  Gladiool, grofbollige narcis en overige bloembollen: toepassen vanaf de bloei met een interval van 7-10 dagen.

Bij een vuuraantasting na de bloei met weersomstandigheden die gunstig zijn voor uitbreiding van vuur, dan is het advies een dosering van 0.25 liter per hectare toe te passen.