Producten

Schouder aan schouder voor een duurzame fruitteelt

Zachtfruitbedrijf Schalkwijk, The Greenery, CAF en Bayer werken samen in ForwardFarming Fruit

Zachtfruitbedrijf Van Garderen, The Greenery, adviesdienst CAF en Bayer gaan de komende jaren intensief samenwerken om de teelt van (zacht)fruit verregaand te verduurzamen. Het startschot hiervoor werd onlangs gegeven in het gloednieuwe koelhuis van Van Garderen Zachtfruit in Schalkwijk (U.). ,,Binnen deze samenwerking is de hele keten vertegenwoordigd. Daarmee hebben we alle tools in handen om een steentje bij te dragen aan een gezonde samenleving'', zo gaf Greenery-CEO Steven Martina de ambitie van alle vier partijen weer.

'Schouder aan schouder voor een duurzame fruitteelt' 

,,Zachtfruit is de laatste jaren big business geworden. En de groei is er nog lang niet uit. We willen daarom – samen met onze partners – nog heel veel zaken gaan verwezenlijken. Niet alleen in productie en kwaliteit, maar vooral ook op het gebied van duurzaamheid. Wij zijn er in ieder geval klaar voor!'' Met deze enthousiaste woorden bezegelde Anton van Garderen begin juni de vergaande samenwerking tussen The Greenery, adviesdienst CAF en Bayer.

In zijn openingswoorden blikt Van Garderen kort terug op de enorme ontwikkeling die het familiebedrijf de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Hij vertelt: ,,In 1981 ben ik samen met mijn vrouw Ria met twee hectare zachtfruit begonnen. En nu – 37 jaar later – komen we uit op 35 hectare en zitten ondertussen ook zoon Anco en dochter Geke in het bedrijf. Ook de productie is in die periode gigantisch gegroeid. Noteerden we in 1999 nog een half miljoen verpakkingen per jaar; dit jaar passeren we de 15 miljoen.'' De komende jaren zal de productie nog veel verder stijgen, onder meer omdat er dit jaar nog eens 19 hectare zachtfruit is aangeplant.  ,,We hebben voorlopig dus weer even voldoende uitdagingen; temeer we onze teelt de komende jaren ook nog eens flink willen verduurzamen. We hebben er écht zin om die weg samen met onze partners in te slaan'', aldus Van Garderen. 

Gezonde samenleving

Ook Greenery-CEO Steven Martina – die in een ver verleden nog bij Van Garderen werkte (!) – is enthousiast over de nieuwe samenwerking. ,,Werken aan duurzaamheid bepaalt voor een groot deel ons bestaansrecht. De eisen van onze klanten worden op dit vlak steeds hoger; daar willen we de komende jaren zo goed mogelijk op voorbereid zijn.'' Martina benadrukt het belang dat binnen de samenwerking de hele keten vertegenwoordigd. ,,Daarmee hebben we alle kennis en tools in handen om een steentje bij te dragen aan een gezonde samenleving.''

Damien Viollet, hoofd Bayer Crop Science Benelux, benadrukte dat de samenwerking in duurzaamheid meer behelst dan dan alleen het verminderen en vergroenen van de gewasbescherming. ,,Het gaat ook om het inzetten van innovatieve technieken, het digitalisering van processen en het delen van data. Dat proces is al gaande, maar binnen deze samenwerking kunnen we er nóg meer uithalen dan dat we nu doen'', zo stelt hij. Ook Aryan van Toorn van de adviesdienst CAF verwacht dat de samenwerking nieuwe kennis oplevert waar de sector zijn voordeel mee kan doen. ,,We zullen naar buiten toe steeds meer uit moeten leggen hoe we ons fruit telen. Met de kennis die we hier samen opdoen zijn we optimaal toegerust op de toekomst.''

 

Afb.1. Met een handtekening van alle vier partijen op een groot bord wordt de samenwerking bezegeld. Op de voorgrond: Damien Viollet, hoofd Bayer Crop Science Benelux.

 

Afb.2. Anton van Garderen deed in zijn speech een speciale oproep aan jonge ondernemers in de fruitteelt: ,,Wees niet bang voor grote uitdagingen. Begin er gewoon aan en laat je niet ontmoedigen door wat tegenslag. De fruitteelt is een prachtig vak met nog steeds heel veel kansen!''

 

Afb.3. Steven Martina, CEO bij The Greenery: ,,Werken aan duurzaamheid is een kernwaarde voor ons. Het bepaalt voor een groot deel ons bestaansrecht.''

 

Afb.4. Anton van Garderen (rechts op foto) in gesprek met Damian Viollet (Bayer) en Steven Martina (The Greenery). 

 

Afb.5. Alle deelnemers van het samenwerkingsverband bijeen. Boven (vlnr): Anco, Anton, Geke en Ria Van Garderen. Onder (vlnr): Damien Viollet, Aryan van Toorn en Steven Martina.

 

Afb.6. Jolanda Wijsmuller, Damian Viollet en Joris Roskam (alle Bayer) bieden gastheer Anton van Garderen een cadeau aan.