Producten

Resultaten uit het verleden zijn wél een garantie voor de toekomst

Ook in dit groeiseizoen zal inzet juiste Phytophthorafungiciden het meeste rendement geven

Het aardappelgroeiseizoen kenmerkt zich tot nu toe met zeer grote verschillen tussen de teeltgebieden. Het poten van de aardappelen is in een relatief lange periode uitgevoerd. Helaas moesten incidenteel zelfs percelen opnieuw worden gepoot vanwege overvloedige neerslag. Op dit moment hebben we juist een tekort aan neerslag. Veel percelen bloeien nu al uitbundig. In die gebieden waar beregening mogelijk cq. is toegestaan worden aardappelen dan veelvuldig nat gemaakt.

In enkele teeltgebieden wordt incidenteel stengelphytophthora gevonden. Vanaf opkomst zijn regelmatig bespuitingen uitgevoerd met Phytophthora-fungiciden die een goede bladbescherming geven zoals o.a. Revus en Valbon. Ondertussen is de knolvorming ook al begonnen. Dat betekent dat er nu een middel moet worden toegepast dat naast een goede blad- en stengelbescherming ook knolbescherming geeft!

Infinito is in 2007 geïntroduceerd in de Nederlandse aardappelteelt. Sinds dat jaar heeft het middel zich bewezen onder diverse en vaak ook onder zeer kritische en wisselende omstandigheden. Door de betrouwbare werking onder alle omstandigheden is het middel ondertussen gestaag gegroeid naar een vaste waarde voor de aardappelteler. Een garantie voor optimale bescherming tegen Phytophthora in de periode vanaf knolvorming. Ook in een situatie als nu, droge omstandigheden, heeft de ervaring geleerd dat Infinito ook dan meerwaarde heeft. Zeker als een droge periode wordt gevolgd door natte omstandigheden!

Isolaten

Uit de praktijkmonitoring van Phytophthorabladmonsters van 2017 voor isolaatbepaling is vastgesteld dat er in Nederland een toename is van de isolaten EU_36 en EU_37, dit gaat ten koste van de andere isolaten die tot nu toe vaak werden gevonden. Uit onderzoek blijkt dat Infinito ook op deze isolaten dezelfde goede werking laat zien als op de ‘oudere’ isolaten.

 

Advies Infinito:

  • Inzetten vanaf begin knolzetting en daarmee vanaf de bloei (afb. 2). Vanaf nú dus!
  • Standaard dosering (preventief en curatief werkend): 5 * 1,2 l/ha Infinito
  • Bij hogere infectiedruk: dosering verhogen naar 1,6 l/ha en 2-3x herhalen
  • Bij de eerste vondsten van Phytophthora: toevoegen van 0,2 kg/ha Curzate Partner
  • Opmerking: maximaal 6,4 l/ha Infinito totaal per groeiseizoen
  • Voor bescherming tegen Alternaria een specifiek middel toevoegen (bijvoorbeeld 1-1,5 kg/ha Mancozeb)

 

Afb.1. Bloeiend gewas aardappelen in de omgeving van Munnekezijl

 

Curzate Partner is een geregistreerd handelsmerk van DuPont de Nemours & Companies, Revus is een geregistreerd handelsmerk van Syngenta, Valbon is een geregistreerd handelsmerk van Certis Europe.