Producten

Perenknopkevers ontwaken uit zomerrust

Aantasting kan zorgen voor forse oogstreductie volgend seizoen

Nu de eerste perenknopkevers weer uit de zomerrust ontwaken, is het raadzaam om zodra de peren geplukt zijn een bestrijding uit te voeren op de percelen met een historie van aantasting door de perenknopkever.

 

De volwassen perenknopkever legt zijn eieren in de bloemknoppen. Uit de eieren komt een larve die vervolgens overwintert. De larven van de perenknopkever voeden zich met de bloemknop met als gevolg dat deze niet tot ontwikkeling kan komen.   

Voer na de oogst een bespuiting uit zodra de eerste kevers worden gevonden. De beste manier om ze te vinden is door middel van een klopmonster. Zet Calypso in voor de bestrijding van de perenknopkevers in de dosering van 0,30 l/ha + uitvloeier. Houd hierbij rekening met het verplichte interval van 60 dagen tussen 2 bespuitingen Calypso. 

Nieuw is het middel Sivanto Prime dat ook een sterke keverwerking heeft. De dosering van Sivanto Prime voor de bestrijding van de perenknopkever is 0,9 l/ha. Houd er rekening mee dat Sivanto Prime in de perenteelt een toelating heeft voor 1 toepassing per 24 maanden.

 

Houd bij de bespuiting rekening met de eventuele fruitrassen die nog niet geoogst zijn. Dit  in verband met residu en veiligheidstermijn. Zowel Calypso als Sivanto Prime hebben een veiligheidstermijn van 14 dagen. Wanneer toch een behandeling moet worden uitgevoerd en Sivanto Prime en Calypso niet kunnen vanwege de veiligheidstermijn, kies dan voor Flipper. Flipper is een middel van natuurlijke oorsprong en heeft geen MRL of wachttijd. De dosering van Flipper is 10 l/ha. Het is daarbij belangrijk om minimaal 1000 l/ha water te gebruiken voor een goede bedekking. 

 

Ondanks dat het tijdens de oogstwerkzaamheden altijd zeer hectisch is, is het belangrijk om toch tijd vrij te maken voor de bestrijding van deze kever. We zien namelijk dat het aantal perenknopkevers van jaar tot jaar toeneemt. Bij het niet tijdig ingrijpen zal de populatie perenknopkevers steeds verder groeien met als gevolg een sterke oogstreductie volgend seizoen.

 

Afb.1. De bloemknop links komt niet tot ontwikkeling door aantasting van de perebladkever.