Producten

Met Serenade duidelijk betere schilkwaliteit aardappel

Minder zilverschurft, Rhizoctonia en schurft door veurbehandeling Serenade

Het gebruik van Serenade als veurbehandeling in de teelt van aardappelen heeft afgelopen seizoen mooie resultaten opgeleverd. Een zeer duidelijk verbeterde schilkwaliteit én afname van zilverschurft, Rhizoctonia en schurft zijn waargenomen bij een beoordeling van een viertal praktijkmonsters.

Praktijkmonsters

De geanalyseerde monsters zijn afkomstig uit het Digital Farming project 'Serenade Aardappel' dat afgelopen jaar bij zo’n 40 aardappeltelers in de praktijk is uitgevoerd. Op diverse percelen verspreid over heel Nederland zijn er praktijkstroken aangelegd met een veurbehandeling met 5 l/ha Serenade. De Serenade is veelal toegevoegd aan de standaard grondbehandeling van de teler. Hier zijn afgelopen najaar opbrengst- en kwaliteitsmonsters uitgenomen. De kwaliteitsmonsters zijn onlangs op schilkwaliteit beoordeeld. De beoordeling heeft steeds plaatsgevonden in vier herhalingen. In onderstaande grafieken de resultaten.

 

Grafiek 1: Percentage zilverschurft

 

 

Grafiek 2: Rhizoctonia index

 

 

Grafiek 3: Percentage schurft

 

Gemiddeld genomen is er een afname waarneembaar van zilverschurf, Rhizoctonia en schurft. Serenade kan een interessante bijdrage leveren aan het verminderen van deze belangrijke en veel voorkomende aardappelziekten op de knol. Met het toepassen van Serenade in de veur, kan de schilkwaliteit van de Nederlandse aardappel nog verder verbeterd worden.

Wat is Serenade?

Serenade is gebaseerd op een unieke, van nature in de bodem voorkomende bacteriestam, Bacillus amyloliquefaciens (voorheen subtilis) QST 713. Serenade heeft een brede werking tegen schimmels en bacteriën. De werking komt tot stand door actieve componenten die tijdens het productieproces door Bacillus amyloliquefaciens QST 713 gevormd worden.

 

Hoe werkt Serenade?

Bacillus amyloliquefaciens QST 713 zorgt voor een snelle kolonisatie en dus bescherming van de wortels, stolonen en/of knollen. Bacillus amyloliquefaciens QST 713 wordt gevoed door de wortelexudaten. De bacterie groeit met de wortel mee. Zolang de wortels groeien, zal Serenade doorgaan met kolonisatie van de wortels. De kolonisatie van de wortels begint al binnen enkele uren na toepassing in de bodem. Pas Serenade toe vlak voor of bij actieve groei van de wortels. Kolonisatie is onafhankelijk van het type bodem of vochtcondities in de bodem. Gekoloniseerde Bacillus spoelt niet af van de wortels.

Grondtoepassing Serenade biedt meerdere voordelen:

  • Bescherming van de wortels, stolonen en knollen tegen diverse grondgebonden schimmels, zoals Pythium, zilverschurft, Rhizoctonia en schurft
  • Toename biomassa van wortels en scheuten
  • Zelfverdediging: plant wordt aangezet om zich te verdedigen tegen ziekten
  • Opname voeding: betere opname voedingsstoffen
  • Stress tolerantie: toename tolerantie tegen abiotische stressfactoren
  • Opbrengst +

Afb.1. Beoordelen van praktijkmonsters op schilkwaliteit