Producten

Aanpak phytophthora in opkweek trayplanten en wachtbedden

Welke middelen van Bayer zijn nog toegelaten en hoe vaak mogen ze worden ingezet in deze teelt?
De tijd van stekken is inmiddels al gestart op een aantal bedrijven, gevolgd door de aanplant van de wachtbedden in augustus is het ook belangrijk om het schema voor de aanpak van phytophthora weer eens tegen het licht te houden. Welke middelen zijn nog toegelaten en hoe vaak mogen ze worden ingezet in deze teelt?  
 
Aliette
Aliette is een systemisch fungicide en bestrijdt Phytophthora. Het middel onderscheidt zich van andere fungiciden door een uniek  werkingsmechanisme. Als een plant geïnfecteerd wordt door schimmels probeert deze zich te verdedigen door afweerstoffen (fyto-alexines) te produceren, die dodelijk zijn voor de schimmel. De actieve stof fosetyl wordt omgezet in de plant en zet de vorming van afweerstoffen in gang, waardoor er in de plant een zelfverdedigingsproces op gang komt nog voor een schimmelinfectie plaatsvindt. De schimmel is dan niet meer in staat de plant binnen te dringen. Dit unieke proces sluit ook resistentievorming uit. Naast de plantversterkende werking heeft Aliette, dankzij het aanwezige aluminium, ook een directe werking tegen schimmels. Aliette is zowel opwaarts van de wortel naar het blad systemisch als neerwaarts van het blad naar de wortel. Dit maakt dat Aliette eveneens effectief is via bladtoepassing.
 
 

Afbeelding 1: phytophthora cactorum

 

Aandachtspunten bij het gebruik van Aliette
De tankmix met Aliette kan de pH van de spuitoplossing doen dalen. Indien gebruik gemaakt wordt van leidingwater wordt de pH daling normaal gezien gebufferd door de aanwezigheid van bicarbonaat. Houd rekening met middelen in de tankmix die gevoelig zijn voor lage pH.
 
Previcur Energy
Previcur Energy bevat de actieve stoffen propamocarb (530 g/l) en fosetyl (310 g/l) in een SL-formulering. Deze actieve stoffen zijn verbonden door een hydrogene verbinding en hebben een werking tegen schimmels behorend tot de groep van de oömyceten. De combinatie van werkzame stoffen in Previcur Energy zorgt voor een werking op 3 punten: Fosetyl zet het zelfverdedigingsmechanisme van de plant op scherp en werkt daardoor preventief. Propamocarb heeft zowel een preventieve als curatieve werking. En daarnaast geeft het middel de wortelgroei een stimulans. 
 
De eigenschappen van Previcur Energy:
  • Directe werking tegen schimmels door de remming van myceliumvorming
  • Doodt de zoösporen (zwemsporen)
  • Vermindert de vorming van sporen
  • Wordt opgenomen door de wortels en opgeslagen in de wortelhals
 
Serenade  
Naast Previcur Energy en Aliette kan Serenade in de opkweek van trayplanten en wachtbedden worden ingezet. De afgelopen jaren hebben we positieve ervaringen opgedaan met Serenade als bladtoepassing toegevoegd aan de middelen in het schema. Serenade zet het afweermechanisme van de plant op scherp en werkt tevens tegen een breed spectrum aan bladschimmels. Naast een fungicidenwerking heeft Serenade ook een bactericidenwerking. Hierbij kan Serenade een rol spelen in de aanpak van Xanthomonas. Serenade werkt preventief, houd hier dus rekening mee in het schema. 
 
Advies voor aanpak Phytophthora in opkweek van wachtbed- en/of trayplant aardbei onbedekt:

 

Meer informatie? 
 
Klik op één van de onderstaande logo's voor het volledig etiket, of neem contact op met uw lokale distributeur en/of adviseur:
 

 
 
 
 
 
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de product informatie.