Producten

'Extra steun voor bloemknoppen met Luna Care'

,,Behalve een zeer brede werking op schimmels, heeft Luna Care ook versterkend effect op de bloemknoppen en de bloemkwaliteit. Je krijgt het er als het ware cadeau als je het middel gebruikt'', zegt Willem Maris van Alliance. Met name in peer komen de eigenschappen van Luna Care goed tot hun recht, zo stelt de adviseur.

 

Afb 1 - Willem Maris is adviseur fruitteelt bij Alliance.

 

,,In een maand tijd hebben we zo'n beetje alle jaargetijden voorbij zien komen. Van temperaturen boven de 20 graden naar een hele koude periode met sneeuw en nu ook nog eens de nachtvorst eroverheen. We hebben wel eens een makkelijkere start gehad'', zegt Willem Maris terwijl hij door een perceel Conference van een van zijn klanten loopt.

 

Hij neemt een paar bloemclusters tussen z’n vingers en bestudeert ze aandachtig. Eventuele schade is nog moeilijk te zien. ,,Daarvoor is het nu (half april, red.) nog net even te vroeg. De komende weken gaan we de balans opmaken. Ik hoop maar dat het meevalt...'' Even verderop in de boomgaard buigt hij een paar taken naar zich toe. Hij wijst op een rijtje dode perenknoppen die aangetast zijn door Alternaria en peutert er een aantal van de tak. ,,Kijk, er zit vrijwel geen groen meer in. Hier komt waarschijnlijk niet zoveel meer van terecht'', zegt hij en loopt vervolgens weer een aantal meters verder.

 

Hoewel er nog wat meer dode knoppen worden gevonden, is hij na een kwartiertje kijken niet ontevreden over het perceel. ,,Ik heb goede hoop dat het meevalt, maar hoe dan ook kunnen de knoppen wel een extra steuntje in de rug gebruiken'', aldus de adviseur.

 

Afb 2 - Maris controleert de kwaliteit van de bloemknoppen van een perceel Conference.

 

Fosetyl-aluminium

Wat hem betreft zou dit 'ruggensteuntje' prima van het middel Luna Care kunnen komen. Luna Care bevat onder andere de werkzame stof Fosetyl aluminium. Daarvan is bekend dat het de ontwikkeling van de bloemknoppen stimuleert, wat weer een positief effect heeft op het aantal bloemen per cluster en de kwaliteit van de bloemen in het daaropvolgende jaar. Vooral vanuit België, waar de werkzame stof Fosetyl aluminium al veel langer in gebruik is, komen veel positieve berichten over Luna Care. ,,En dat niet alleen van teeltspecialisten en adviseurs, maar zeker ook van de fruittelers zelf. Dat geeft aan dat het middel zich al volop bewezen heeft en dat het echt iets toevoegt voor de praktijk'', aldus Maris.

 

Afb 3 - Niet alle knoppen zijn even goed ontwikkeld, zo blijkt tijdens een ronde door de boomgaard.

 

Allround werking

Behalve een versterkend effect op bloemknoppen, heeft Luna Care ook een zeer goede werking tegen belangrijke schimmelziekten, zoals schurft, meeldauw en zwartvruchtrot (Stemphylium). Daarnaast wordt er in de praktijk ook een mooie nevenwerking geconstateerd tegen dode knoppen. Vooral in de perenteelt komt deze 'allround-werking' van Luna Care heel goed tot zijn recht, vindt Maris. Het beste tijdstip van toepassen is wat hem betreft direct na de bloei. ,,Na de bloei is het ziektecomplex vaak het meest divers.

Met Luna Care pak je het complete rijtje van schimmels dan in één keer mee'', zo stelt de adviseur.

 

Belangrijk is om het middel in een blok van twee toepassingen te spuiten – met een interval van 10 tot 14 dagen. Daardoor kan de werk-zame stof fosetyl aluminium zich opbouwen in de boom, waarna het gedoseerd weer vrij komt. ,,Met deze manier van werken is niet alleen een langdurige schimmelwerking gegarandeerd, maar kan het middel ook langer 'bouwen' aan het versterken van de knoppen voor het volgende seizoen'', zo besluit Maris.

 

 

Meer informatie? 

Klik op het onderstaande logo voor het volledig etiket, of neem contact op met uw lokale distributeur en/of adviseur:

 

 

 

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de product informatie.