Alarm uit aardappelland!
Veelzijdige aardappel
Aardappelen worden verwerkt in allerlei producten. Er zijn natuurlijk verse aardappelen maar ook verwerkte producten zoals chips, patat en bindmiddel in sauzen en soepen. Daarnaast wordt aardappelzetmeel gebruikt in de lijm- en textielindustrie. Bovendien behoort Nederland tot de grootste exporteur van aardappelproducten wereldwijd. Door de export van pootgoed draagt Nederland indirect bij aan de voedselzekerheid van 800 miljoen mensen wereldwijd.
Aardappelziekte
Echter, de aardappelproductie in Nederland staat onder druk. De gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans) grijpt ook dit jaar weer om zich heen. Telers zijn soms genoodzaakt het aardappelloof voortijdig af te branden om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Telers hebben steeds minder middelen om de ziekte te beheersen en tegelijkertijd ontstaan nieuwe varianten, waardoor het ontwikkelen van resistente rassen een race tegen de klok is.
Bijeenkomst: uitdagingen aardappelsector
De ernst van de situatie is vaak niet zichtbaar. Daarom willen we u en/of uw netwerk uitnodigen voor een bijeenkomst over uitdagingen in de aardappelsector en u over de complexiteit van de problemen op woensdag 2 oktober van 13.30-17.00 uur. In deze bijeenkomst geven sprekers van de WUR (Mark Manshanden), Avebe en Bayer (Albert Schirring) uitleg over de teelt van aardappelen, het belang van aardappelen en het ontstaan en beheersing van ziekten en plagen. Vervolgens brengen we een bezoek aan een aardappelsorteerbedrijf in Nieuw-Vennep.
De bijeenkomst vindt plaats op de ForwardFarm in Abbenes in de Haarlemmermeer. De ForwardFarm is een gangbaar akkerbouwbedrijf met extra aandacht voor verduurzaming en innovatie. De teler zal een rondleiding over zijn bedrijf verzorgen.
U bent van harte welkom op deze bijeenkomst. U kunt zich aanmelden via onderstaande link. Voor vragen kunt u contact opnemen met Christy van Beek
Direct registreren kan via Ja of, als u niet aanwezig kunt zijn via Nee. Wij kijken uit naar uw reactie.
Met vriendelijke groeten,
Bayer Crop Science