Producten

Mogelijkheden voor Serenade in vollegrondsgroenten

Grondbehandeling nader bekeken

 

Het voorjaar komt moeizaam op gang dit seizoen. Lokaal valt er soms veel neerslag en de temperatuur komt nog niet boven de 15°C uit. Al met al nog geen optimale omstandigheden voor een goede weggroei van de teelten in de vollegrond. 

Met Serenade hebben we de afgelopen jaren goede ervaringen opgedaan in o.a. de teelt van aardappelen. Middels een grondbehandeling met Serenade zien we diverse voordelen gedurende de teelt. Zo wordt de opname van nutriënten zoals ijzer en calcium verbeterd. Er zijn diverse gronden waar voldoende fosfaat aanwezig is maar niet beschikbaar voor de plant. Serenade kan deze gebonden elementen opneembaar maken voor de plant. Dit zorgt voor een vlottere weggroei van de gewassen, vooral onder moeilijke omstandigheden met abiotische stress. Een behandeling van de bodem bij jonge planten resulteert in zwaardere planten en beter bewortelde planten (onderzoek kool en sla).

Serenade heeft een werking tegen diverse bodemschimmels zoals Pythium, Fusarium, Rhizoctonia etc. Het onderzoek heeft gedurende meerdere jaren laten zien dat we vergelijkbaar zijn met de chemische standaard tegen Cavity Spot in de teelt van wortelen. Daarnaast zien we ook een positief effect op de bewaarkwaliteit. 

Met de grondbehandeling maken we gebruik van de bacteriën en sporen die in het product zitten. Deze koloniseren na toepassing de wortels van de plant. De wortels scheiden exudaten met daarin suikers af. Deze suikers zijn een voedingsbodem voor de bacterie. De bacterie kan daardoor op de wortel meegroeien en maakt tijdens de vermeerdering op de wortel fungicide stoffen aan (lipopeptiden) die de wortels tegen bodemgebonden ziekten beschermen.

 

Afb.: Wortelontwikkeling bij onbehandeld en bij Serenade grondbehandeling in wortelen

 

Kortom, de bodembehandeling met Serenade helpt de plant tegen grondgebonden ziekten en resulteert daarnaast in verbeterde groei en weggroei. Daarnaast helpt de bacterie in Serenade om de wortel effectiever macro- en micronutriënten uit de bodem te laten opnemen. 

Serenade is als bodembehandeling, drenchbehandeling, dompelbehandeling toegelaten in vrijwel alle vollegrondsgroenteteelten.

 

Meer informatie?

Klik op onderstaand logo voor meer product informatie en aanbevelingen, of neem contact op met uw lokale distributeur en/of adviseur.

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de product informatie.