Producten

Wereldbodemdag

Wat leeft er onder de laarzen van een boer?

De bodem leeft! Onder bodemkundigen is een populair weetje dat in één hand aarde evenveel organismen leven als dat er mensen zijn op onze planeet.

Al deze organismen leven van de afbraak van organisch materiaal of van elkaar en daarbij komen voedingsstoffen vrij die gewassen kunnen opnemen om te groeien. In zijn algemeenheid geldt: hoe meer verschillende organismen in de bodem, hoe meer verschillende soorten organische stoffen afgebroken kunnen worden en hoe beter de bodemkwaliteit.

 

Bodem in handen

 

Hier valt wel iets op af te dingen; bij de afbraak van organische stof komt ook CO2 vrij en dat willen we juist niet, want dat draagt bij aan het broeikasgaseffect. Het compromis? Een deel wordt afgebroken om gewasgroei te bevorderen en een deel wordt vastgelegd (dat wil zeggen, niet afgebroken) voor koolstofvastlegging in de bodem.

Maar wat leeft er?

Hoe zit dat dan met die biodiversiteit in de bodem? Om daar meer over te weten hebben we recent een aantal bodemmonsters van de #forwardfarm naar #naturemetrics gestuurd voor een DNA analyse.

Heel simpel gezegd, van ieder monster wordt het DNA uitgelezen en zo kan heel snel en effectief een indruk worden gekregen van de (genetische) diversiteit in het bodemmonster. We hebben 20 monsters genomen van een perceel op de Forward Farm waar we in 2 herhalingen stro als bodembedekker hebben toegevoegd. Het stro was onderdeel van een andere proef en gaf geen (significant) verschil in soorten rijkdom. 

Wel zijn er in totaal 62 verschillende soorten ongewervelde organismen, 1561 verschillende soorten bacteriën en 294 verschillende soorten schimmels aangetoond. Maar voor een uitspraak over of dit nu veel of weinig is, hebben we eigenlijk meer vergelijkingsmateriaal nodig.

Biodiversiteit in de bodem

Onderstaand figuur geeft een overzicht van de gevonden ongewervelde organismen en tot welke subgroep zij behoren. In het midden staat de hoogste ‘taxonomische rang’ en verder naar buiten de onderverdeling naar orden, families, geslachten en uiteindelijk soorten. 

Bodemorganismen

 

De legenda rechtsonder in de grafiek geeft aan hoe de kleur in de takken moet worden gerelateerd aan het aantal soorten. De kleurenschaal gaat van grijs - wat heel weinig soorten aangeeft, tot blauw - wat veel soorten aangeeft. Fascinerend hoe het bodemvoedselweb in elkaar zit. Ik realiseer me dat dit nog maar het begin is, want wie kan mij zeggen of dit een ‘goed’ profiel is? En of de diversiteit aan organismen veel is, of voldoende, of…?

Er valt nog een wereld te ontdekken in de bodem...

#biomonitor4CAP

#bayerforwardfarm

#teambayerNL