Producten

Aardbeibloesemkever heeft zijn snuit al weer laten zien

Controleer uw gewas op aanwezigheid en grijp tijdig in

Het laatste jaar zien we de problemen met insecten toenemen in diverse teelten. Specifiek in de teelt van aardbei is de aardbeibloesemkever een ware plaag.


 

Afb. 1 Aardbeibloesemkever


De aardbeibloesemkever zorgt in diverse teeltgebieden voor grote opbrengstderving door het afsteken van de bloemknoppen. Dit kan oplopen tot wel 70% is de afgelopen jaren gebleken. De kever is lastig te bestrijden door zijn leefwijze en de middelen die toegelaten zijn hebben hier soms nauwelijks grip op.


 

Afb. 2 Schade door de aardbeibloesemkever 


Door het mooie weer van de afgelopen tijd is de kever al actief in het gewas aanwezig. Het is nu zaak om de schade te beperken door tijdig in te grijpen. De kever migreert in het voorjaar vanuit de perceel randen het veld in. Ga op die plekken monitoren op aanwezigheid.

 

Er zijn diverse middelen toegelaten waaronder Decis, Calypso en FLiPPER. De genoemde middelen hebben een contactwerking, dus het insect moet goed worden geraakt. Dit kan bereikt worden door voldoende water toe te passen (500 l/ha). 


Let op de waterkwaliteit bij gebruik van FLiPPER. Hardheid van het water <16,8° dH, voorkomt neerslag in de tank en verdere verstoppingen.Gewasbehandelingen:

  • Calypso: 0,25 l/ha (max. 2x per 12 maanden)
  • Decis EC: 0,12 l/ha (20 ml/100 L water, max. 2x per teeltcyclus, 14 dagen interval)
  • FLiPPER: 5 l/ha met minimaal 500 l water/ha (max 3x opeenvolgend, 7 dagen interval)


Klik op een van de onderstaande logo’s voor meer product informatie en aanbevelingen:

    Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de product informatie.