Producten

Bepaal nu alvast uw Fusarium strategie!

Het afgelopen groeiseizoen voor uien gaat de boeken in als warm en droog met op veel percelen een record aantal beregeningsbeurten. Waar beregend kon worden heeft dat de opbrengst zeker verbeterd, maar heeft het soms ook tot grote problemen met Fusarium geleid. 

Afb. 1: Fusarium bij bolvorming

 

Fusarium vormt al jarenlang een probleem voor de uienteelt in Nederland. De ziekte drukt een zware stempel op de kwaliteit van het geoogste product. Het vraagt om waakzaamheid in de bewaring en heeft een grote invloed op de marktwaarde van de betreffende partij. Het is dan ook niet voor niets één van de speerpunten in het huidige Uireka onderzoek: kwaliteit verbeteren om de exportpositie van de Nederlandse ui te versterken.

Naast kwaliteitsverlies leidt Fusarium in de meeste gevallen ook tot opbrengstverlies. Een vroege Fusarium aantasting kan vanaf opkomst al zorgen voor plantwegval en een onregelmatige stand heeft weer gevolgen voor de uniformiteit.

 

KWALITEIT, KWANTITEIT, CONTINUÏTEIT 

In de wat oudere teeltgebieden zorgen bodemgebonden ziekten op sommige bedrijven inmiddels voor nog grotere schade. Het gaat dan immers niet alleen meer om kwaliteit of kwantiteit, maar zelfs om continuïteit. Met een zware besmetting van o.a. Fusarium is het niet langer mogelijk om het gewenste rendement uit een uienteelt te halen. Een tijdige, geïntegreerde aanpak waarbij alle mogelijke maatregelen worden gecombineerd is derhalve noodzaak.

 

Afb. 2: Fusarium

 

IPM AANPAK BODEMGEBONDEN ZIEKTEN 

Voor een optimaal resultaat zullen alle denkbare maatregelen zo preventief mogelijk moeten worden ingezet volgens het principe van geïntegreerde gewasbescherming: proberen te voorkomen, tijdig een diagnose stellen en indien nodig genezen. 

Kennis staat bij een IPM aanpak altijd op de eerste plaats. Weet hoe Fusarium zich in het gewas en op de ui laat zien en welke (teelt) omstandigheden u moet vermijden om de kans op infectie te verkleinen. Perceelskeuze en gewasrotatie zijn belangrijke maatregelen. Blijf weg van percelen waarvan belend is dat de druk van Fusarium al erg hoog is.

Een andere maatregel kan raskeuze zijn. Inmiddels zijn er meerdere rassen beschikbaar met een redelijke tolerantie voor Fusarium. Let op; tolerantie is niet hetzelfde als resistentie. U lost de problemen op het perceel er niet mee op, maar vergroot de kans op een gezonde verkoopbare oogst.

De inzet van Rudis is ook een goede aanvulling op alle IPM maatregelen. Hiervoor geldt hetzelfde als bij raskeuze: u vergroot het percentage gezonde uien. Tot slot is kennis van bewaring een must. Met een goede bewaarstrategie is een redelijk percentage Fusarium aantasting nog beheersbaar. Bij twijfel is afzet afland wellicht een betere keuze. 

 

RUDIS

Het etiket van Rudis voorziet voor de gewasgroep uien in een grondbehandeling vóór het zaaien. Het advies is om deze toepassing uit te voeren voor de laatste grondbewerking en direct contact met het zaaizaad te vermijden. Op percelen die grenzen aan oppervlaktewater moet gebruik worden gemaakt van een spuittechniek uit tenminste de klasse DRT90.

 

Meer informatie?

Bekijk ook onze gewaspagina "Nieuws in Uien" voor een compleet overzicht van artikelen, aanbevelingen, producten en meer.

Klik op het onderstaande logo voor meer product informatie en aanbevelingen, of neem contact op met uw lokale distributeur en/of adviseur.

 

        

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de product informatie.