Producten

Maximaal nuttigen sparen bij de bestrijding van rupsen in de koolteelt

Rupsen kunnen in de teelt van kool voor flinke gewasschade zorgen. Het is een lastige plaag, enerzijds omdat er veel eitjes worden afgezet per generatie en anderzijds omdat er meerdere generaties per seizoen kunnen voorkomen. Met name koolmot, maar ook groot en klein koolwitje veroorzaken kwaliteit- en opbrengstverlies.

Monitoring en tijdige aanpak is echt noodzakelijk. Start dus tijdig een schema gericht op rupsen en voorkom populatieopbouw!

Uit koolteelt onderzoek over de afgelopen 15 jaar is gebleken dat XenTari de rupsen goed kan bestrijden en nuttigen maximaal laat overleven zodat andere plagen naast rupsen minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. 

 

Afb.1  Ei-afzet koolwitje

 

Werking

XenTari is een sterke rupsenbestrijder op basis van Bacillus thuringiensis Aizawai stam ABTS-1857. Deze sporen vormende bacterie produceert specifieke toxine-kristallen met een unieke en selectieve werking op rupsen. Na een toepassing van XenTari stopt de rups al vrij snel met eten. Door de pH stijging in de darm van de rups komen de toxinen vrij en zorgen voor schade aan de darmwand waardoor deze niet meer functioneert en de rups uiteindelijk sterft.

XenTari heeft het meest brede toxinen-profiel ten opzichte van de andere BT producten op de markt en werkt daardoor op een breed scala aan rupsen. Door zijn unieke en selectieve eigenschap is het veilig voor natuurlijke vijanden.

Zorg voor een optimale bladbedekking. Koolblad heeft een dikke waslaag; hier kan een uitvloeier helpen om een betere verdeling en bedekking te verkrijgen. XenTari is na opdrogen van de spuitvloeistof snel regenvast en is ongevoelig voor resistentie.

Zet XenTari in als de rupsen nog klein zijn, dan is het effect maximaal omdat deze veel blad en dus veel toxinen binnen krijgen. Hou vluchten en ei-afzet dus goed in de gaten.

 

Afb. 2  Koolmot op spruitkool

 

Toepassing

  • Dosering XenTari 1 kg/ha
  • Spuitvloeistof tussen pH 4,5 – pH 8
  • In combinatie XenTari als laatste toevoegen aan tankmix
  • Na 7 dagen herhalen indien noodzakelijk
  • Voeg uitvloeier toe voor betere bedekking/verdeling
  • 8 toepassingen per 12 maanden
  • Geen veiligheidstermijn
  • Toegelaten binnen SKAL

 

Verpakking

Sinds dit voorjaar beschikbaar in 1 kg én 5 kg verpakking voor méér gebruiksgemak.

 

Meer informatie?

Bekijk ook onze Gewaspagina 'Tijd voor Kool' voor een compleet overzicht van artikelen, aanbevelingen, producten en meer.

 

Klik op het onderstaande logo voor het volledig etiket, of neem contact op met uw lokale distributeur en/of adviseur:

 

  

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de product informatie.