Producten

Week 20

Week 20 2022

Explosieve groei in luizenpopulaties!

Nr 4 | 20 mei 

 
De snelle groei in luizenpopulaties heeft behoorlijk doorgezet en geleid tot record vangsten. Sinds we begonnen zijn met deze luizenmonitoring (komma weg) zijn er nog nooit zoveel luizen gevangen in deze tijd van het jaar!
 

 

De weersvoorspellingen zijn wisselvallig voor de aankomende dagen. Zo gauw het breed opklaart, zullen de bladluizen zich weer snel laten zien.
 
Om partijen uit het virus te houden, (komma) het van groot belang de juiste strategie te hanteren. Voor de aankomende periode tot de oogst zal de luizenpopulatie zeer waarschijnlijk in deze mate aanblijven.
 
Advies
Sivanto Prime is momenteel het meest geschikte product (komma weg) vanwege de snelle aanvangswerking. Daarbij opgemerkt dat Sivanto Prime maar 1x per jaar mag worden toegepast.  
 
Kenmerken van Sivanto Prime
// Mag in de bloei toegepast worden
// Zeer snelle aanvangswerking
// De werking is translaminair (ook werkzaam aan de onderzijde van het blad)
// Het is opwaarts systemisch: de actieve stof verdeelt zich snel en gelijkmatig in de richting van de sapstroom waardoor verscholen luizen worden bestreden.
 

 

 

*Let op: Virusoverdracht kan al plaatvinden vanaf het moment dat de eerste luizen aanwezig zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 2-3 weken voordat de eerste luizen gevangen worden er al een risico is op virusoverdracht.

Deze luizenmonitoring komt tot stand door het wekelijks waarnemen van vangplaten in de verschillende teeltregio’s. Dit overzicht geeft een algemeen beeld van de luizendruk per regio. Analyse van de vangplaten wordt uitgevoerd door De Groene Vlieg. De luizenmonitoring is een gezamenlijk initiatief van Bayer Crop Science en CAV Agrotheek.