Producten

Week 25

Week 25

Stijgende lijn in luizenaantallen

Nr 8 | 24 juni

 

 

Het aantal gevangen bladluizen van afgelopen week verschilt aanzienlijk per locatie. Op de meeste locaties is een stijgende lijn te zien. Ook is de bladluispopulatie ten opzichte van 2021 een stuk hoger. Een oorzaak kan zijn dat we een milde winter hadden. 

 

De koploper met het hoogste aantal bladluizen is deze week de locatie Zwaagdijk (Noord Holland) met 167 bladluizen. De minste bladluizen zijn deze week gevangen in dezelfde provincie, namelijk in Anna Paulowna, 8 stuks. 

 

 

Als gevolg van de hogere tempraturen en behoorlijke instraling van de laatste dagen zijn de gewassen van de voorjaarsbloeiers hard achteruit gegaan in kwaliteit. 

 

De weersvoorspellingen zijn voor aankomende week gunstig. Mocht u partijen hebben die er nog vitaal opstaan dan zijn deze altijd nog aantrekkelijk voor de bladluis om virus over te brengen. Daarnaast komen de zomerbloeiers nu op of ze staan inmiddels boven de grond. Dit nieuwe gewas is erg aantrekkelijk voor bladluizen.

 

De rooimachines kleuren nu weer volop het landschap. Zorg ervoor, met de drukte die komen gaat, dat de aandacht op virusoverdracht in uw gewassen niet verslapt. Aandacht blijft nodig voor de juiste bescherming, zodat uw werk van de afgelopen maanden niet voor niets is geweest. 
 
 
 
 
 
 
*Let op: Virusoverdracht kan al plaatvinden vanaf het moment dat de eerste luizen aanwezig zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 2-3 weken voordat de eerste luizen gevangen worden er al een risico is op virusoverdracht.

 

Deze luizenmonitoring komt tot stand door het wekelijks waarnemen van vangplaten in de verschillende teeltregio’s. Dit overzicht geeft een algemeen beeld van de luizendruk per regio. Analyse van de vangplaten wordt uitgevoerd door De Groene Vlieg. De luizenmonitoring is een gezamenlijk initiatief van Bayer Crop Science en CAV Agrotheek.