Producten

Week 28

Week 28

Stabiele lijn houdt aan

Nr 12 | 15 juli
 

De afgelopen week hebben we milde tot zomerse temperaturen gehad. Bij deze temperaturen gedijt de luizenpopulatie goed en hierdoor zien we stabiele aantallen op de meeste locaties.
 
De koploper met het hoogste aantal bladluizen is deze week de locatie Schagerbrug (Noord Holland) met 73 bladluizen. De vangplaten in het Overijsselse Lemelerveld behaalden deze week de laagste score met 7 bladluizen.
 
 
De voorjaarsbloeiers worden momenteel volop geoogst. Hierdoor stoppen we op diverse locaties met de monitoring, te weten: Slootdorp, Zwaagdijk, Anna Paulowna, Boekel, Dronten en Zeewolde.  
 
We proberen op zoveel mogelijk locaties te blijven monitoren en gaan vanaf heden alleen verder met de zomerbloeiers. na deze week hebben we nog 9 locaties in monitoring.
 
De weersvoorspellingen voor a.s. week zijn zeer warm en zonnig, met dit weer type breken div producten snel af zoals bijvoorbeeld pyrethroïden, bovendien is het niet altijd makkelijk om het vooraf geplande schema aan te houden, qua intervallen.
 
Zorg als u bespuitingen gaat uitvoeren dat dit op koelere momenten van de dag plaatsvindt, bijvoorbeeld in de late avond uren.  
 

 

*Let op: Virusoverdracht kan al plaatvinden vanaf het moment dat de eerste luizen aanwezig zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 2-3 weken voordat de eerste luizen gevangen worden er al een risico is op virusoverdracht.

 

Deze luizenmonitoring komt tot stand door het wekelijks waarnemen van vangplaten in de verschillende teeltregio’s. Dit overzicht geeft een algemeen beeld van de luizendruk per regio. Analyse van de vangplaten wordt uitgevoerd door De Groene Vlieg. De luizenmonitoring is een gezamenlijk initiatief van Bayer Crop Science en CAV Agrotheek.