Producten

Week 29

Week 29

Op veel locaties een stijgende lijn

Nr 13 | 22 juli

 

 
Het typische zomer weer houdt de luizen zeer actief en zien we in de afgelopen week dat de luizenpopulatie stijgend is op diverse locaties.
 
De koploper met het hoogste aantal bladluizen is deze week de locatie Slootdorp (Noord Holland) met 181 bladluizen. De vangplaten in het Drentse Norg behaalde deze week de laagste score met 12 bladluizen.

 

 

De weersvoorspellingen voor de komende dagen, laten nog warm weer zien daarna lijken de temperaturen weer redelijk normaal te worden. Hiermee is zeker niet gezegd dat de ontwikkeling van de luizenpopulatie minder wordt, sterker nog, vaak zien we dat de luizenpopulatie juist groeit met milde temperaturen.
 
De aankomende weken houden we u op de hoogte van het aantal bladluizen per regio, maar zullen de berichten summierder zijn vanwege zomer vakanties.
 
Zorg als u bespuitingen gaat uitvoeren dat dit op koelere momenten van de dag plaatsvindt, bijvoorbeeld in de late avond uren.
 
 
 
 
Let op: Virusoverdracht kan al plaatvinden vanaf het moment dat de eerste luizen aanwezig zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 2-3 weken voordat de eerste luizen gevangen worden er al een risico is op virusoverdracht.

* Deze luizenmonitoring komt tot stand door het wekelijks waarnemen van vangplaten in de verschillende teeltregio’s. Dit overzicht geeft een algemeen beeld van de luizendruk per regio. Analyse van de vangplaten wordt uitgevoerd door De Groene Vlieg. De luizenmonitoring is een gezamenlijk initiatief van Bayer Crop Science en CAV Agrotheek.