Producten

Week 39

Week 39

Luizenpopulatie blijft stabiel

Nr 25 | 1 oktober 

 

 
Met de laatste week van september achter ons houden de bladluizen het nog niet voor gezien. In tegendeel, op veel locaties zijn er afgelopen week hogere aantallen gevangen welke we op sommige locaties in tijden niet hebben gezien.
 
Het hoogste aantal bladluizen vinden we deze week in de kop van Noord Holland. De locatie “Slootdorp” gaat deze week de boeken in met 60 bladluizen, gevolgd door Anna Paulowna met 59 stuks. De locatie in het Drentse Smilde noteert deze week (wederom) het minste aantal bladluizen: 5 stuks.
 
Nu we sinds woensdag een ander weertype hebben, met zo nu en dan regen en koelere temperaturen, hoeft dat niet te betekenen dat de luizenpopulatie het voor gezien houd dit jaar. In de afgelopen jaren vingen we eind oktober nog behoorlijk hoge aantallen.

 

 

 

Let op: Virusoverdracht kan al plaatvinden vanaf het moment dat de eerste luizen aanwezig zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 2-3 weken voordat de eerste luizen gevangen worden er al een risico is op virusoverdracht.

 

Deze luizenmonitoring komt tot stand door het wekelijks waarnemen van vangplaten in de verschillende teeltregio’s. Dit overzicht geeft een algemeen beeld van de luizendruk per regio. Analyse van de vangplaten wordt uitgevoerd door De Groene Vlieg. De luizenmonitoring is een gezamenlijk initiatief van Bayer Crop Science en CAV Agrotheek.