Producten

Week 40
Nr 26 | 8 oktober 
 

 

Na een week waarbij de nodige neerslag viel op veel plaatsen, zien we dat op alle locaties nog steeds luizen worden waargenomen.
 
Het hoogste aantal bladluizen vinden we deze week in de kop van Noord Holland. De locatie “Slootdorp” gaat deze week wederom de boeken in met 60 bladluizen. De kust locatie Callantsoog noteert deze week het minste aantal bladluizen: 7 stuks.
 
De aankomende week blijft het een redelijk stabiel weertype, diverse zomerbloeiende gewassen zijn op zijn retour of afgestorven. Wanneer er nog groen op een gewas staat, is ook in deze tijd nog kans op virusoverdracht. Zorg ook nu nog voor de juiste bescherming om virus overdracht te voorkomen.

 

 

 

Let op: Virusoverdracht kan al plaatvinden vanaf het moment dat de eerste luizen aanwezig zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 2-3 weken voordat de eerste luizen gevangen worden er al een risico is op virusoverdracht.
 

Deze luizenmonitoring komt tot stand door het wekelijks waarnemen van vangplaten in de verschillende teeltregio’s. Dit overzicht geeft een algemeen beeld van de luizendruk per regio. Analyse van de vangplaten wordt uitgevoerd door De Groene Vlieg. De luizenmonitoring is een gezamenlijk initiatief van Bayer Crop Science en CAV Agrotheek.