Producten

Week 41

Week 41

Let op record vangsten!

Nr 27 | 15 oktober
 

 

Met de tweede week van oktober achter ons, houden de bladluizen het nog niet voor gezien. In tegendeel: Op bijna alle locaties zitten de aantallen in de lift en op diverse locaties hebben we record aantallen gevangen voor dit jaar! De geschiedenis van afgelopen jaren (2019 & 2020) lijkt zich te herhalen.  

 

Het hoogste aantal bladluizen vinden we deze week in het Friese Blesdijke met 179 bladluizen. De kust locatie Callantsoog noteert deze week wederom het minste aantal bladluizen: 12 stuks.

 

De plantmachines van de voorjaarsbloeiers beginnen het landschap te kleuren (als het afgedroogd is). Met deze hoge aantallen bladluizen op diverse locaties is het van belang om de nog groen staande gewassen te beschermen. Ook al past dit niet altijd in de werkplanning; dit is essentieel om virus overdracht in deze tijd te voorkomen!
 

 

 

Let op: Virusoverdracht kan al plaatvinden vanaf het moment dat de eerste luizen aanwezig zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 2-3 weken voordat de eerste luizen gevangen worden er al een risico is op virusoverdracht.
 

Deze luizenmonitoring komt tot stand door het wekelijks waarnemen van vangplaten in de verschillende teeltregio’s. Dit overzicht geeft een algemeen beeld van de luizendruk per regio. Analyse van de vangplaten wordt uitgevoerd door De Groene Vlieg. De luizenmonitoring is een gezamenlijk initiatief van Bayer Crop Science en CAV Agrotheek.