Producten

T1, leg nu de basis voor een gezonde, rendabele tarweteelt

Xpro's bevatten de goede actieve stoffen voor optimale bescherming

Septoria is ook dit seizoen weer duidelijk aanwezig in wintertarwe. In onze 1e ziektenmonitoring bleek septoria zelfs op 70% van de percelen in behoorlijke mate aanwezig. Gele roest is tot dusver minder heftig gevonden. In sommige regio’s kan meeldauw voorkomen. Vanuit het Noorden wordt DTR gemeld bij intensievere graanteelt en aanwezigheid van stoppelresten (SPNA-ziektenbarometer). De tarwe ontwikkelt zich vlot en Koningsdag nadert. Kortom, tijd voor de T1 bespuiting.

Septoria: vertrouw op prothioconazool!

Zowel Aviator Xpro als Skyway Xpro bevatten prothioconazool. Deze triazool heeft een belangrijke werking tegen septoria, samen met de preventieve kracht van de SDHI bixafen. In de UK, het 'septoria-land' bij uitstek, wijst het instituut AHDB op de kracht van prothioconazool. De '' shifting' bij septoria-stammen, d.w.z. het iets minder gevoelig worden voor de werking van de actieve stoffen, lijkt voor prothioconazool minder te zijn dan voor andere triazolen. Met name in de preventieve toepassing onderscheidt prothioconazool zich. Zie fig. 1, de ADHB-fungicide performance results 2014 t/m 2016.

 

Fig.1. Overzicht van de resultaten van de AHDB-fungicides performance proeven 2014 t/m 2016. Preventieve septoria-werking en opbrengst bij diverse doseringen van Proline (prothioconazool) en Ignite (expoxiconazool).

Opvallend in de AHDB resultaten is overigens ook de goede werking van chloorthalonil, alleen in de 50% etiket-dosering getest. Ook wij adviseren bij aanwezige septoriadruk de toevoeging van 0,7 l/ha Alternil (chloorthalonil).

Skyway Xpro en Aviator Xpro hebben een uitstekende werkingsbreedte. Ook tegen de overige genoemde ziekten geven beide producten een zeer goede bescherming.

Advies: T1-toepassing in stadium BBCH 31-32:

0,75 l/ha Aviator Xpro of Skyway Xpro. In combinatie met 0,7 l/ha Alternil (bij aanwezige septoriadruk).