Producten

Beheersing van trips tijdig starten!

Batavia dubbel en dwars de sterkste

Met name gezaaide uien kennen dit jaar op veel percelen een moeilijke start. Na een erg natte februari is er op veel plaatsen al wekenlang geen neerslag van betekenis gevallen.
De weersvooruitzichten geven voor half mei een paar warme dagen aan, waarna de maximum temperatuur terugzakt tot tussen de 20 en 25 graden.
In combinatie met het uitblijven van neerslag zijn dat aangename omstandigheden voor uientrips om zich te kunnen ontwikkelen.

Afb. 1: trips in ui

 

Waarnemen

Controleer vanaf half mei de tweedejaars plantuien op aanwezigheid van trips en doe dat voor zaaiuien vanaf eind mei. Let daarbij ook goed op de omgeving! Staan er waardgewassen voor trips in de buurt,, zoals luzerne, dan kan de druk in korte tijd explosief toenemen. Stel alles in het werk om uw gewas optimaal te laten groeien, waardoor het minder last heeft van schade door trips.
Houd bij de afweging om in te grijpen daarnaast rekening met de weersomstandigheden: “Koud en nat? U heeft ‘tijd zat’! Droog en warm? Trips alarm!”

 

Middelkeuze

Vindt u de eerste trips in uw gewas of omgeving, dan is op basis van de afgelopen jaren het advies om vlot in te grijpen: 0,75 L/ha Batavia + 2 L/ha Robbester in 400 L/ha is daarbij de meest effectieve keuze. Het middel pakt de larven van trips tot diep in de schacht aan; daar waar geen enkel ander product dat kan. Daarnaast bent u verzekerd van een duurwerking van minimaal 2 weken. Toepassen op een goed groeiend gewas.

Bij een hoge druk van invliegende trips kunt u, naast de inzet van Batavia, nog een aanvullende contactbespuiting uitvoeren met 5 L/ha FLiPPER + 0,15% Dynex in minimaal 500 L/ha. FLiPPER is een selectief contactmiddel, dat moet worden ingezet als trips zoveel als mogelijk te raken zijn en de weersomstandigheden niet te sterk drogend zijn (vroeg in de ochtend of laat op de avond). Let bij de inzet van FLiPPER op de hardheid van het gebruikte spuitwater. Door eerst Dynex toe te voegen aan het spuitwater verbetert de werking van Flipper doordat aanwezige Calcium en Magnesium gebonden wordt. De basisdosering Dynex is 0,15%. Gebruikt u hard spuitwater (dH>15), pas dan de dosering Dynex hierop aan.
In
dit bericht hebben we de toepassing van FLiPPER + Dynex nog eens op een rij gezet.

 

Meer informatie?

Bekijk ook onze Gewaspagina "Tijd voor Uien" voor een compleet overzicht van artikelen, aanbevelingen, producten en meer.

Klik op één van onderstaand logo's voor het volledig etiket, of neem contact op met uw lokale distributeur en/of adviseur:

 

 

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de product informatie.

 

FLiPPER® is een geregistreerd handelsmerk van AlphaBio Pesticides Ltd. en wordt in Nederland gedistribueerd door Bayer Crop Science
Dynex® is een geregistreerd handelsmerk van De Sangosse Ltd. en wordt in Nederland gedistribueerd door Holland Fyto