Producten

Serenade in zomerbloeiende bloembollen

Volop mogelijkheden in bloembollen om ziekten aan te pakken met een groen product

In de zomerbloeiende bloembollen heeft het onderzoek met Serenade laten zien dat het een waardevolle bijdrage levert aan de bestrijding van Rhizoctonia, Fusarium en Pythium.

 

Het stimuleert de wortelontwikkeling, zorgt voor een betere opname van mineralen en zet de plant aan om zich te weren tegen schimmels.

 

Kortom, een bodemtoepassing die bijdraagt aan een gezonder, vitaler en productiever gewas.

 

 

Wat is Serenade en hoe werkt het?

 

Serenade is een biologische fungicide die gebaseerd is op een unieke, van nature in de bodem voorkomende bacteriestam, Bacillus amyloliquefaciens QST 713.

 

Serenade wordt geproduceerd door middel van fermentatie. Tijdens het productie proces worden er door de bacterie een reeks van secundaire schimmelwerende verbindingen, bekend als lipopeptiden, geproduceerd. Deze lipopeptiden verstoren het celmembraan van de ziekteverwekker, wat resulteert in een fysieke afbraak van de schimmelcel bij contact. Een uniek werkingsmechanisme. Deze werkingswijze is bijzonder belangrijk wanneer Serenade wordt gebruikt in combinatie met andere fungiciden. Omdat Serenade een membraanverstoring veroorzaakt, krijgt het fungicide waarmee wordt gecombineerd een betere toegang tot de ziekteverwekker.

 

Ook bij de proef met het toedienen van Serenade is aangetoond dat het afweermechanisme van de plant wordt geactiveerd. Dit betekent dat Serenade de planten aanzet om zichzelf te verdedigen tegen ziekteverwekkers. Indien Serenade wordt toegepast via de wortels gaat Serenade koloniseren op de wortels. Tijdens de groei van de bacterie op de wortels worden steeds weer lipopeptiden gevormd en de plant geactiveerd om zich te weren tegen belagers. Kortom een langdurige werking.

 

Ervaringen met Serenade in de bloembollen

 

Serenade heeft een breed etiket beschikbaar in de bloembollen en kan op veel verschillende manieren toegepast worden: een bladbespuiting, een grondbehandeling en een bolbehandeling.

De afgelopen jaren heeft Bayer Crop Science onderzoek verricht waar Serenade het beste past in een fungicideschema in de bloembollen.

 

Uit proeven en de praktijk blijkt dat het toepassen van Serenade via een grond- of bolbehandeling voordelen biedt in de bestrijding van grondgebonden schimmelziektes zoals Fusarium, Rhizoctonia en Pythium. In verschillende bol- en knolgewassen zagen we ook een gavere bol/knol.

 

Hoe ziet het verschil eruit?

 

 

 

 

De grond- of bolbehandeling met Serenade biedt verschillende voordelen:

  • Bescherming van de wortels tegen diverse grondgebonden schimmels, zoals Fusarium, Pythium en Rhizoctonia.
  • Toename biomassa van wortels en plant, waardoor de opbrengst toeneemt.
  • Plant wordt geactiveerd om zich te verdedigen tegen ziekten.
  • Betere opname voedingsstoffen.
  • Toename tolerantie tegen abiotische stressfactoren.

Serenade: een breedwerkende fungicide voor de biologische bestrijding van schimmels in de bloembollenteelt. Vergroening van de teelt, het kan! Ook in de bloembollenteelt.

Toepassing: grondbehandeling voor/bij planten met 10 L Serenade per ha.

 

Meer informatie?

Bekijk ook onze Gewaspagina Bloembollen voor een complete overzicht van artikelen, aanbevelingen, producten en meer.

Klik op het onderstaande logo voor meer product informatie en aanbevelingen, of neem contact op met uw lokale distributeur en/of adviseur.

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de product informatie.